Zöldet kapott Kollár nagy lakásépítési projektje

Zöldet kapott Kollár nagy lakásépítési projektje

A parlament szerdán elfogadta a bérlakásprogramról szóló javaslatot, illetve azt is, hogy a bérleti díjak szabályozni fogják. E bérlakásprogram volt a Sme rodina legfontosabb – és a választások előtti kampányban legtöbbet hozó – javaslata. Boris Kollár azt állítja, hogy már megvannak a cégek, akik felelnek majd a kivitelezésért.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy lakásbérlet államilag támogatottá válik Szlovákiában. A szóban forgó javaslatot a jelenlévő 130 képviselőből 126 támogatta.

A Sme rodina javaslata már korábban többször is kivérezett még a beterjesztést előtt. Nem volt elég politikai akarat, és maga a program sem volt kellőképpen szakmailag alátámasztva.

A törvény célja, hogy olyan “környezet létrehozása, amely lehetővé teszi a bérlakások építését államilag támogatott bérleti díjak és hosszútávú lakhatási garancia mellett”. Általánosságban a fő cél az lenne, hogy széles néprétegek számára tegye megfizethetővé a lakásbérlést.

A törvény egyik pillére a bérleti díjak állami szabályozása. A kormány pedig meghatározza a rezsiköltségek, karbantartási és működtetési költségek nélküli bérleti díj maximális összegét. Fontos részlet, hogy bérleti díjak nagysága régiónként eltérhet (lévén, hogy a bérszínvonal is nagyon különböző régiónként).

Hírdetés

Az olcsóbb, államilag támogatott bérlakások megépülése érdekében a kormány létrehozza  a Bérlakásépítés Állami Ügynökségét. Ez fogja koordinálni, szervezni, lebonyolítani és ellenőrizni az egyes projekteket.

A törvény értelmében a jövőben a munkáltató is hozzájárulhat majd az alkalmazott államilag támogatott bérletéhez. A hozzájárulás adó és járulékmentes lesz.

Boris Kollár házelnök, a Sme rodina pártelnöke kijelentette, hogy már több “nagyvállalkozó” készen a bérlakások építésére. Egy osztrák befektető 500 millió euróval szállna be, állítólag vannak holland, cseh és svéd érdeklődő befektetők is.

Becslések szerint Szlovákiában nagyjából 400 ezer bérlakásra lenne igény, ekkora hiány érzékelhető a piacon. A dolognak persze vannak és lesznek társadalmi és gazdasági vonzatai is. A bérlakások földrajzi eloszlásától függően megnőhet az országon belüli migráció a szegényebb vidékekről a gazdaságilag prosperálóbb vidékek felé.

körkép.sk, dennikstandard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »