Zöld utat kapott a szlovák helyreállítási terv

Zöld utat kapott a szlovák helyreállítási terv

Zöld utat kapott a 6,3 milliárd euró értékű szlovák helyreállítási terv, jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke, méltányolva, hogy Szlovákia az elsők között nyújtotta be a tervezetet. A gyorsaság mellett kiemelte a helyreállítási terv értékeit is. Von der Leyen szerint a tervezet minden követelménynek megfelel, ambiciózus és színvonalas.

Hozzátette: a tervezetbe foglalt reformok és beruházások erősebbé, ellenállóbbá és felkészültebbé teszik Szlovákiát. Megjegyezte, hogy az ország a teljes költségvetési keretösszeg 43 százalékát az ún. zöld átállásra, 21 százalékát pedig a digitalizálásra fordítja. Az utóbbival összefüggésben az EB elnöke az iskolákat és a vállalatokat érintő digitális átállást emelte ki. Megelégedettséggel konstatálta, hogy jelentős támogatásban részesül az egészségügy is.    

Hírdetés

„A legnehezebb még előttünk van, ez pedig maga a megvalósítás” – közölte Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő. Hozzátette: komoly szervezőmunkára, elhivatottságra, politikai tudásra, együttműködésre és az erők egyesítésére lesz szükség a prioritások megvalósításához.

Heger a prioritások között az oktatást, az egészségügyet, a környezetvédelmet és a hatékony közigazgatást említette. Külön kiemelte a digitalizálást, amelynek köszönhetően a világ nem állt le teljesen a világjárvány alatt. Az EB elnökével közösen megtekintették a pozsonyi Comenius Egyetem Tudományos Parkjának legsikeresebb projektjeit, melyek a kormányfő szerint a szlovák helyreállítási terv prioritásait tükrözik.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »