Zöld utat kapott a Kúriától Orbán népszavazása

A Kúria szerint lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében, a testület ugyanis kedden elutasította a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítő határozata ellen benyújtott jogorvoslatokat.

A kormány által kezdeményezett, és most jogerősen hitelesített népszavazási kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

A kormány képviseletében Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nyújtotta be a népszavazásra javasolt kérdést hitelesítés céljából az NVB-hez, amely február 29-én hitelesítette azt. A hitelesítő határozattal szemben négy felülvizsgálati kérelem érkezett a Kúriához, amely azokat keddi ülésén elbírálta és elutasította. A bíróság helyben hagyta az NVB hitelesítő döntését, így lehet népszavazást tartani a kötelező betelepítési kvótáról.

A Kúria határozatát közzé kell tenni a Magyar Közlönyben, és a közzétételt követő öt napon belül a Nemzeti Választási Bizottság elnökének tájékoztatnia kell róla az Országgyűlés elnökét.

Orbán Viktor februárban jelentette be egy rendkívüli sajtótájékoztatón, hogy a kormány népszavazást kezdeményez az uniós betelepítési kvótáról. A népszavazás jogosságát az Európai Bizottság és az Európa Tanács főtitkára is megkérdőjelezte, de Rogán Antal áprilisban azt nyilatkozta, hogy a kormány sürgős kérdésnek tartja a népszavazást, ezért a Kúria döntésétől függően minél előbb meg akarják azt tartani, lehetőleg még idén nyáron.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »