Zöld a Szputnyiknak

Zöld a Szputnyiknak

Több hónapos hercehurca után hétfőtől nyolc helyszínen már Szputnyikkal oltják azokat, akik azt kérik. E hét elejétől bejelentkezhettek érte az egészségügyi információs központ honlapján a 18 és 60 év közöttiek – ezeket a korlátokat a gyártó szabta meg.

Mostantól remélhetően csitulnak az orosz vakcinával kapcsolatos indulatok és viták, amelyek valóságos szappanoperává, silány bohózattá süllyedtek. A főszereplő itt is Igor Matovič volt, aki kormánya felhatalmazása nélkül, magyarországi segítséggel tárgyalt februárban ama bizonyos Kirill úrral, Vlagyimir Putyin bizalmasával. Március 1-jén pedig nagy csinnadrattával fogadta a 200 ezer adagot a kassai repülőtéren, és a polgárok valamiféle megmentőjének igyekezett beállítani önmagát, áradozott az orosz oltóanyagról. Majd ugyancsak önhatalmúlag kérte az uniós akkreditációval rendelkező budapesti laboratóriumtól a vakcina bevizsgálását, mivel ilyen intézet nálunk jelenleg nincs.

Két hónappal később viszont bevallotta: ő nem oltatja be magát a Szputnyikkal. Azzal magyarázkodott, hogy ha így tenne, akkor esetleg nem minden uniós országba engednék be, hivatalos tárgyalásra sem, amíg az orosz oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség nem regisztrálja. Ugyanígy nyilatkozott Vladimír Lengvarský, az új egészségügyi miniszter, mondván: nem ajánlaná a hozzátartozóinak ezt a szérumot. Ugyanakkor ő erősítette meg az előző miniszter engedélyét, amely alapján beadható nálunk az orosz vakcina.

Hírdetés

A szövevényes történet egyik szálát az orosz elnök mozgatja, aki propagandacélokat is követ. Sokáig nem is kérte a vakcina brüsszeli engedélyezését, és igyekezett rést ütni az uniós tagországok között. Bizonyos mértékig sikerült, de a németek és a csehek még mindig az orosz gyógyszer regisztrálására várnak. A magyar kormány viszont a brüsszeli bürokraták lomhaságára, továbbá a vontatottan érkező nyugati megrendelésekre hivatkozva már az év elején több millió orosz és kínai oltóanyagot rendelt. Előzőleg nyilván figyelték a szerbiai fejleményeket, ahol kontinensünkön elsőként oltottak a két keleti vakcinával, súlyosabb mellékhatások nélkül. Ezután lépett Orbán Viktor, ismét odapörkölt Brüsszelnek, mára meg elérte, hogy Magyarország a beoltottak számát tekintve az EU élmezőnyébe tartozik.

Hasonló döntést fontolgatott kormányfőként Igor Matovič is, de berezelt a saját bátorságától, csak félútig merészkedett. Megrendelt kétmillió Szputnyikot, amit aztán Krajčí egészségügyi miniszter tárcája megkésve fizetett ki. Az oroszok eközben felháborodtak a gyártmányukat érő, főleg ideológiai színezetű szlovákiai kifogásokon, különösen Zuzana Baťovának, az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet igazgatójának nyilatkozatán, ezért sértődötten visszaküldték a pénzt, egyúttal visszakérték a leszállított árut. Végül Lengvarskýnak sikerült megegyezni az eredeti szerződés módosításáról, amelynek egyik lényeges pontja, hogy Szlovákia nem köteles átvenni a korábban megrendelt kétmilliós tételt.

Jelenleg kétszeri oltást kaphat százezer hazai polgár a Szputnyikból. Minél gyorsabban, mert az itt levő vakcinák szavatossági ideje augusztusban lejár.

Most azt találgatják az illetékesek, vajon hányan kérik az orosz vakcinát. Matovič februárban legalább félmillió eltökélt várakozóról beszélt. Nyilván nem mindenki tartott ki eredeti álláspontja mellett, de bármennyien is maradtak, nem szabad, hogy különböző összeesküvés-elméletek, ideológiai elfogultságok és egyéb ostobaságok kárvallottjai legyenek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »