ZMOS: Ne hagyja jóvá a parlament a diákok szabadidős tevékenységének támogatását!

ZMOS: Ne hagyja jóvá a parlament a diákok szabadidős tevékenységének támogatását!

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) arra kéri a kormányt és a parlamentet, hogy ne hagyják jóvá a diákok szabadidős tevékenységére szánt félmilliárd eurós támogatást. A ZMOS állítása szerint ez a terv még közelebb löki a szakadékhoz az önkormányzatokat, és figyelmeztet, hogy a felelőtlen intézkedések ellehetetlenítik a települések gazdasági túlélését.

A TASR hírügynökséget Michal Kaliňák, a ZMOS központi irodájának igazgatója tájékoztatta a felhívásról.

A ZMOS ugyanezzel a kéréssel fordul a parlamenthez, elsősorban azokhoz a képviselőkhöz, akik egyúttal önkormányzati, megyei tisztségeket is betöltenek. Emlékezteti őket, hogy ha a parlamentben megszavazzák ezt a javaslatot, azzal saját önkormányzataikat károsítják meg, amelyeknek egyébként is óriási problémákkal kell most megküzdeniük.

Hírdetés

A ZMOS szerint a félmilliárd eurót például az óvodai és iskolai kapacitások bővítésére lehetne felhasználni, az összeg egy részét pedig az iskolaügyi alkalmazottak bérének emelésére, a települések eredeti hatásköreinek keretében. Emellett a pénzből a szociális szolgáltatásokat lehetne bővíteni, ami a felhívás szerint megint csak a gyerekeknek és szüleiknek jelent segítséget, továbbá kompenzálni lehetne belőle az egyre emelkedő energiaárakat és az építkezési alapanyagok drágulását.

A társulás arra is figyelmeztet, hogy az önkormányzatok már most 350 millió eurós éves deficittel küzdenek.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »