Žitný: A Kuciak ellen elkövetett előre megfontolt gyilkosság a ´90-es évek borzalmait relativizálja

Žitný: A Kuciak ellen elkövetett előre megfontolt gyilkosság a ´90-es évek borzalmait relativizálja

Az oknyomozó újságíró Ján Kuciak és barátnője meggyilkolása erőteljesen relativizálja a kilencvenes évek borzalmait, fogalmazott Milan Žitný, biztonsági elemző és volt újságíró.

“A múlt hétig úgy éltünk, hogy meg voltunk győződve róla, hogy a kilencvenes évek túlkapásai és gengsztermódszerei, amelyekkel nap mint nap találkozhattunk akkoriban a mindennapi életben és a politikában, már örökre eltűntek az országból. Most már tudjuk, hogy tévedtünk. Hogy jöhet még valami annál is rosszabb, és mindez pont akkor történik, mikor úgy gondoljuk, hogy már minden rossz mögötttünk van.”

“A kettős gyilkosság után Szlovákia a nem demokratikus országok közé sorolódik, az egyik oldalon a korrupcióval, a másikon az újságírók fenyegetettségével, akárcsak Ukrajnában vagy Oroszországban, ahol az újságírók meggyilkolása nem ritka. 30 év újságírói tapasztalattal nehéz elfogadni, hogy Szlovákiában van valaki, aki újságírót öl” – mondta Žitný.
 

Žitný szerint, ha sikerül megtalálni a gyilkosokat, és nem csak az elkövetőt, hanem a megrendelőt is, a társadalom ezt hatékonyan képes lesz rendezni. Ha viszont nem kerül elő  tettes, az a társadalom bizalmatlansága a biztonsági és jogi intézményekkel szemben tovább mélyül majd. És emiatt csak erősebben fog akarni egy kemény kezű vezetőt, aki végre rendet csinál az országban. De ez egy olyan rend lesz, ami a szabadságunk korlátozását is fogja jelenteni.

Ez a gyilkosság egy olyan fordulópont, amihez innentől kezdve mérni fogjuk, amihez hasonlítjuk, amihez viszonyítjuk, ami alapján értékeljük az élet minőségét Szlovákiában.
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »