Žitňanská: Az új börtön építését Rimaszombatban 2019-ben kezdenék

Žitňanská: Az új börtön építését Rimaszombatban 2019-ben kezdenék

Az új büntetés-végrehajtó intézet építése Rimaszombatban, melyet a kormány a hétfői kihelyezett ülésén hagyott jóvá Nyustyán (Hnúšťa), a Rimaszombati járásban (okres Rimavská Sobota), 2019-ben kezdődne, és 2021-ben fejeződne be. Erről Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter tájékoztatott hétfőn, a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

„Ha minden jól megy, akkor az építkezés 2019-ben elkezdődik, és a tervek szerint 18-24 hónapig fog tartani, ami azt jelenti, hogy ha jól megy minden, a 2021-es évben már állhat az épület” – fejtette ki a miniszter. 

A szlovák büntetés-végrehajtásnak szerinte új börtönre van szüksége, mivel a jelenlegi börtönök gyakorlatilag tele vannak.

„A börtönök telítettsége 93-95 százalék körül mozog, ha egy rabra 3,5 négyzetméternyi területet számolunk. Ez azonban a nemzetközi emberjogi normák szerinti határ, ezért a 4 négyzetméter felé nyomnak bennünket”

– közölte Žitňanská.  

A rimaszombati börtön férfi börtön lesz 832 férőhellyel. Az építkezés a közszféra és a magánszektor együttműködésével valósul meg, a befektetés pedig körülbelül 58 millió euróba fog kerülni.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »