Zikaláz: súlyos egészségi problémákkal küzdenek a babák

Súlyos egészségi problémákkal, egyebek mellett nyelési nehézségekkel, epilepsziás rohamokkal, látási és hallási zavarokkal küzdenek az immár egyéves mikrokefáliás babák, akik édesanyjuk terhesség alatti zikafertőzése miatt születtek kórosan kis fejjel.

A problémák olyan sajátságosak, hogy az orvosok immár veleszületett zikaszindrómának nevezik a tünetegyüttest.

„Rengeteg rohammal van dolgunk. És most már egyre több problémájuk van az evéssel is, ami azt jelenti, hogy a babák nagy részénél etetőcsövet kezdtünk használni” – mondta Vanessa Van der Linden gyermekneurológus az északkelet-brazíliai Reciféből. Ő egyike volt azon első orvosoknak, akik kapcsolatot sejtettek a zikavírus és a mikrokefália között, amit azóta több tanulmány is megerősített.

A Van der Linden és csapata által kezelt mikrokefáliás babák 7 százaléka végtagdeformitással jött világra, ezt korábban nem hozták összefüggésbe a kóros kisfejűséggel.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy vannak babák, akik normális fejmérettel születtek, ám hónapokkal később leállt a fejnövekedésük. Azoknál a csecsemőknél, akik magzati korban megfertőződtek ugyan, de nem alakult ki náluk kisfejűség, mostanra különböző problémák jelentkeztek. Van der Linden egyik páciense például egyre nehezebben mozgatja a bal kezét.

A mikrokefáliás újszülöttek szokatlanul kis koponyával jönnek világra, ez később akadályozza mentális fejlődésüket. Brazíliában 2001 mikrokefáliás esetet és egyéb agyi rendellenességet regisztráltak tavaly. Eddig mindössze 343 esetben erősítették meg a tesztek, hogy valóban a zikavírus okozta a kisfejűséget, de a helyi egészségügyi minisztérium szerint valószínűleg a többi esetben is a vírus a felelős.

Némi reményre adhat okot azonban, hogy a zikaszindrómás babák egy részénél fejlődés is megfigyelhető. A 11 hónapos Joao Miguel Silva Nunes például nemrég feltolta magát a járókájában, és játszott az édesanyjával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »