Žiga: Az az érzésem, hogy Fico a szélsőségeseket védi, és ez baj

Žiga: Az az érzésem, hogy Fico a szélsőségeseket védi, és ez baj

Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszternek az az érzése, hogy Rober Fico, a Smer-SD elnöke a Milan Mazurek volt parlamenti képviselő elítélésével kapcsolatos kijelentéseivel a szélsőségeseket védi. „És ez baj” – mondta Žiga a szerdai kormányülés után.

„Egy dolog megnevezni a lakosság bizonyos csoportjaival kapcsolatos problémákat, egy másik pedig kiállni a szélsőségesek mellett, és kommentálni a bírósági határozatokat”

– tette hozzá a gazdasági miniszter, aki megerősítette, hogy a dolgot megvitatják a párton belül.

Gál Gábor (Most-Híd) igazságügy-miniszter elismételte: az, hogy Fico a védelmébe vette Mazureket, túlmegy minden határon. A szerdai kormányülés után adott nyilatkozatában kiemelte, tiszteletben kell tartani a bíróság döntését.

„Nem tisztem, hogy kommentáljam azt. Nem foglaltam állást akkor sem, amikor a Legfelsőbb Bíróság nem oszlatta fel Marian Kotleba pártját. Elfogadom a döntést, a másik oldalon viszont le kell szögeznem, hogy a fasisztáknak és a fasiszta retorikának nincs helye a 21. században”

– mondta Gál, felidézve, hogy nemrég volt a holokauszt emléknapja.

Hírdetés

Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügy-miniszter nem akarta minősíteni Fico megnyilvánulását, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ellenzi a szélsőségesség és a fasizmus minden formáját.

„Ezért elfogadhatatlannak tartom Mazurek úr szavait. Jogerősen elítélték emiatt, és úgy vélem, el is kellett ítélni őt”

– fűzte hozzá.

Richard Raši (Smer-SD), a beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes Fico kijelentéseivel kapcsolatban azt mondta, hogy valószínűleg rossz volt a szórend. A miniszterelnök-helyettes meggyőződése, hogy Fico nem úgy gondolta a mondottakat, ahogy a média prezentálta.

Robert Fico a közösségi oldalán korábban közzétett videóban kijelentette: Milan Mazurek (ĽSNS) volt parlamenti képviselő csak azt mondta ki, amit csaknem az egész nemzet gondol. A pártelnök arra reagált, hogy a nemzetiségi, faji vagy meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodással vádolt Mazureket jogerősen elítélték. Fico arról is beszélt, hogy a bűnüldöző szervek és a bíróságok gyakran a média nyomására hoznak döntéseket, nem pedig a tényleges bizonyítékok alapján.

Mazurek ellen a Frontinus rádióban 2016 októberében elmondott, roma etnikumot sértő, rasszista jellegű kijelentései miatt emeltek vádat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »