Zenta: Szomszédos együttműködés az egyesült Európáért

Zenta: Szomszédos együttműködés az egyesült Európáért

Ünnepélyes keretek között nyílt meg ma délután a zentai Városházán a Szomszédos együttműködés az egyesült Európáért elnevezésű programsorozat, amelynek keretében Zenta és négy testvérvárosa, Dunaszerdahely, Kranj, Tiszafüred és Székelykeresztúr vezetői és fiataljai találkoznak egymással.

Az Európai Unió Európa a polgárokért programja keretében életre hívott háromnapos rendezvénysorozat pénteken délután Az én Európám a csatlakozástól napjainkig című programmal vette kezdetét, ahol elsőként Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, a rendezvénysorozat programjai során elsősorban arra keresik majd a választ, kinek mit jelent az Európai Unió; mit nyújt az unió a tagállamaiban élő polgároknak és a tagállamok önkormányzatainak; hogyan alakult ki az európai tudatosság; illetve miként lehet eredményesen népszerűsíteni az európai eszméket. A folytatásban a testvérvárosok küldöttségeinek vezetői, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere, valamint Köblös Domonkos, Székelykeresztúr alpolgármestere és munkatársai mutatták be településüket, megosztva az egybegyűltekkel az uniós csatlakozással kapcsolatos legfontosabb tapasztalataikat is. A folytatásban a Városháza dísztermében történelmi tanácskozást, az Andruskó termében pedig Az én Európám jövője: együttműködés, lehetőségek, kihívások címmel műhelymunkát tartottak.

A rendezvénysorozat szombaton 10 órától a Fő téren található zenepavilonban megszervezendő Mi történt az Európai Álommal? – 66 évvel a Schuman deklaráció után című programmal folytatódik, amelyet 10.30-tól a Legyél te is Európai Parlamenti képviselő egy napig című szimulációs játék, 11.30-tól pedig a 28-ak uniója. Képben vagy? című kvíz követ. 14 órától a Városháza dísztermében Az Európai Unió: A jövőbe vetett hit címmel és neves vendégek részvételével tartanak konferenciát, majd a rendezvény vasárnap délelőtt 10 órától a Városháza dísztermében megtartandó záró konferenciával ér véget.

H. A.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »