Zenta: Ki lesz itt a házmester?

Zenta: Ki lesz itt a házmester?

Ki lesz itt a házmester? címmel tartottak lakossági fórumot ma este a zentai Városháza dísztermében a Lakás- és épület-karbantartásról szóló törvényjavaslat kapcsán. Az összejövetelt a Demokrata Párt zentai szervezete hívta életre.

A rendezvény kezdetén Predrag Popović, a Demokrata Párt zentai szervezetének alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Borosgyevi Zoltán, a Zentai Házi Tanácsok Elnökeinek Egyesülete képviselője és Répás Erika, a helyi önkormányzat illetékese beszéltek azokról a legfontosabb változásokról, amelyekhez a törvénytervezet elfogadását követően a tömbházak lakóinak alkalmazkodniuk kell.

– A jelenleg is hatályban lévő jogszabályok még valamikor az 1990-es években lettek meghozva, és azóta rengeteg olyan változás következett be, amelyek szükségessé tették a jogszabályok módosítását – szögezte le Borosgyevi Zoltán, a Zentai Házi Tanácsok Elnökeinek Egyesülete képviselője, hozzátéve, az új törvény tervezete rendkívül sok újdonságot tartalmaz majd. – Az újdonságok közül kiemelném például azt, hogy a tömbházak ezentúl jogi személyekként fognak működni, ami azt jelenti, hogy törzsszámmal, adóazonosító számmal, folyószámlával és kinevezett ügyvezetővel kell rendelkezniük. A harminc vagy annál több lakást felölelő tömbházaknak professzionális ügyintézővel kell rendelkezniük, akinek meghatározott kritériumnak kell eleget tennie. Szintén jelentős újítás, hogy ezeknek az ügyintézőknek joguk lesz olyan juttatásokra, amelyeknek az értékét minden valószínűség szerint a tömbházak lakóközösségei fogják meghatározni, a professzionális ügyintézők esetében pedig az sem kizárt, hogy önkormányzati vagy akár köztársasági szintű díjszabás fog érvényesülni. Szintén újításnak számít, hogy az adott lakótömbben élő polgárok ún. közgyűlési formát fognak alkalmazni a kötelezettségeik teljesítése és a jogaik védelme érdekében, tehát minden olyan folyamat, ami a döntéseik meghozatalára irányul, közgyűlési formában fog megvalósulni. Változás lesz továbbá, hogy a lakóépületeket kötelezően biztosítani kell, valamint az is, hogy ezentúl mindenkinek le kell adnia az ügyvezetőnek lakókra vonatkozó adatokat, illetve azok változásait is, ugyanis ezeket az adatokat be kell jegyeztetni az önkormányzat illetékes szervének nyilvántartásába is – magyarázta Borosgyevi Zoltán, aki elmondta, ezenkívül számos egyéb újítás is szerepel a tervezetben, éppen ezért rendkívül fontos lenne, hogy annak részleteivel a tömbházak lakói közül is minél többen megismerkedjenek.

Ennek jegyében az egybegyűltek egyetértettek abban, hogy szükség lenne szélesebb körben meghirdetett tájékoztatókra is, amelyeknek megszervezését kezdeményezni fogják a helyi önkormányzat illetékeseinél is.

H. A.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »