Zenta: Idén is sokszínű programsorozattal ünneplik a község napját

Zenta: Idén is sokszínű programsorozattal ünneplik a község napját

Idén a település első írásos említésének nyolcszázadik évfordulója jegyében szervezik meg a zentai községnapi rendezvénysorozatot, amelynek keretében ezúttal a megszokottnál is gazdagabb kínálattal várják majd a látogatókat. A központi eseményeket a hétvégén tartják meg, de az egész hét folyamán lesznek különféle városnapi rendezvények, számoltak be mai sajtótájékoztatójukon a szervezők.

A községnapi rendezvénysorozat szeptember 5-én, hétfőn veszi kezdetét, ugyanis ezen a napon 18 órai kezdettel nyílik meg a Művelődési Ház kiállítási termében Recskó Béla zentai festőművész Történelmünk néma tanúi című kiállítása. Szeptember 6-án, kedden 18 órakor nyílik meg a Zentai Alkotóházban A zentai csata képekben című kiállítás, amelyet a 800 éves jubileumra meghirdetett rajzpályázatra beérkezett alkotásokból rendeztek; szeptember 7-én, szerdán 18.30-kor pedig a Városháza előcsarnokában A 800 éves Zenta című tárlat megnyitójára kerül sor. Szeptember 8-án, csütörtökön, 18 órakor kezdődik a Városi Múzeumban a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ Hommage Á Nagygyörgy Sándor című kiállításának a megnyitója, majd ugyanezen a napon 19.30-tól veszi kezdetét a Városháza dísztermében megrendezendő kóruszenei est, amelyen fellép a zentai Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány vegyes kórusa, a petrőci Musica Viva vegyes kar és a zentai Cor Jesu Városi Kamarakórus is.

Szeptember 9-én, pénteken 9 órától ajvárfőző versenyt szerveznek a város főterén, majd 15 órakor kezdődik a Városháza dísztermében Az én Európám a csatlakozástól napjainkig című rendezvény, amelyet Az én Európám jövője: együttműködés, lehetőségek, kihívások címmel műhelymunka követ. Nem sokkal később, 17.30-kor veszi kezdetét a Fő téren található zenepavilonban a Zenta községbeli hagyományőrző csoportok városnapi bemutatkozása, majd 19 órától irodalmi estet tartanak a Stevan Sremac-emlékházban, amelynek vendégei Goran Petrović író és dr. Mihajlo Pantić irodalmár lesznek. Szintén 19 órakor kezdődik a Zentai Magyar Kamaraszínházban a budapesti Nemzeti Színház vendégjátéka, a társulat a Vitéz lélek című előadást mutatja be. A nap programja a 22 órától a Fő téren felállítandó nagyszínpadon városnapi utcabállal zárul, amelynek keretében a Joker együttes szórakoztatja majd az egybegyűlteket, akiket a Vásártéren és a Népkertben pénteken, szombaton és vasárnap is várnak a XIII. Nemzetközi Hőlégballon Találkozó programjai, a főtéren pedig szintén mindhárom napon megnyitja majd kapuit a vásári forgatag, valamint a bor- és kézművesutca is.

Szeptember 10-én, szombaton, 9 órakor kezdődik a Városháza dísztermében A tudás hatalom című rendezvény, az általános és középiskolás Vuk-díjas tanulók ünnepi fogadása, és ugyanebben az időben veszi kezdetét a Népkertben a Zentai Rendőrség Független Szakszervezete által életre hívott Tartományi tájfutó-bajnokság, valamint a zentai és hódmezővásárhelyi teniszezők XXIX. találkozója is. 10 órától a Bátkai kompon Mágikus fészkünk: Bátka címmel Zenta környéki költők, írók verses-zenés köszöntővel ünnepélyesen megkezdik a bátkai szüretet, és a műsor keretében bemutatják Balogh István Mágikus fészkünk című kötetét is. Szintén 10 órakor kezdődik a Fő téren a Városnapi Kincskereső, a Zentai Ifjúsági Szervezet szórakoztató, játékos, a város különféle pontjain zajló helyismereti vetélkedője, valamint a Fő téren található zenepavilonban megszervezendő Mi történt az Európai Álommal? – 66 évvel a Schuman deklaráció után című program is, amelyet Legyél te is Európai Parlamenti képviselő egy napig címmel előbb szimulációs játék, majd 11.30-tól 28-ak uniója. Képben vagy? címmel kvíz követ. 14 órától a Városháza dísztermében Az Európai Unió: a jövőbe vetett hit címmel és neves vendégek részvételével konferenciát tartanak, és szintén 14 órakor kezdődik a Fő téren található parkban a hagyományos virágkötészeti verseny; a nagyszínpadon, a városnapi formációs táncbemutató, a zentai Midnight tánccsoport és testvércsoportjainak látványos gálaműsora; valamint a Szent Mihály arkangyal-templomban a Parasztosz, azaz a zentai csata 319. évfordulója alkalmából meghirdetett gyászmise is. Egy órával később a Művelődési Ház kiállítási termében A zentai kertek múltja és jelene címmel nyílik kiállítás, amelyet a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Zentai Konzultációs Központjának hallgatói készítenek a város 800 éves évfordulója alkalmából. Az nap programja 20.30-tól a nagyszínpadon a Plavi orkestar zenekar fellépésével folytatódik, majd a 22.30-kor a Fő térről induló fáklyás motoros felvonulással és a 22.45-kor a nagyszínpadon fellépő Allow és Phrenia együttesek bulijával zárul.

Szeptember 11-én, vasárnap, 8 órakor kezdődik a Brioni lőtéren a városnapi Agyaggalamblövő Verseny, 9 órakor veszi kezdetét a Fő téren található zenepavilonban a Zentai Fúvószenekar ünnepi hangversenye, 10 órától a Népkertben Nemzetközi Örömíjászversenyt tartanak, a Városháza dísztermében pedig ugyanebben az időben veszi kezdetét a Községi Képviselő-testület városnapi díszülése, amelyen átadják a község legrangosabb kitüntetéseit. 12 órakor a Tisza-parti emlékhelynél megkongatják az emlékharangot, amelyet ezt követően meg is koszorúznak. 16 órától kerül sor a Fő téren a civil szervezetekkel való játékos ismerkedésre és a Zenta községbeli hagyományőrző csoportok városnapi bemutatkozására, 17 órától a Kis Szent Teréz templomban városnapi Te Deum címmel hálaadó szentmisét tartanak a zentai csata 319. évfordulója alkalmából. 18 órakor kezdődik a nagyszínpadon a Zentai Balettiskola növendékeinek városnapi köszöntője, amelyet a Mazsorett Kavalkád követ, a zentai Flamenco Táncklub látványos gálaműsora, amelyben közreműködik a Zentai Fúvószenekar is. 20.20-tól tűzzsonglőrök produkcióját kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, ezt 20.45-től a városnapi tűzijáték követi, majd 21 órától Rúzsa Magdi és zenekara lép színpadra, akik várhatóan méltó módon zárják majd le a programsorozatot, amelyre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

H. A.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »