Zenta: Az MPSZ ellenzi a menekültek megsegítésére irányuló akciótervet

Zenta: Az MPSZ ellenzi a menekültek megsegítésére irányuló akciótervet

A Magyar Polgári Szövetség ellenzi a zentai községi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadott, a menekültek, belsőleg széttelepített személyek és a visszatértek helyzetének előmozdítására irányuló helyi akciótervet, és harcolni fog a betelepítések ellen, hangsúlyozta ma délelőtti sajtótájékoztatóján Rácz Szabó László, a párt elnöke.

Rácz Szabó László már magukat az akciótervben szereplő kategóriákat is aggályosnak nevezte, különös tekintettel a visszatelepítettekre, ugyanis – ahogyan már korábban is elmondta –, szerinte elsősorban a koszovói roma származású személyekre vonatkozik a visszatelepítés. Nehezményezte, hogy az akcióterv által előirányzott összeget az illetékesek nem az itt élő rászorulókra költik, majd leszögezte, ellene voltak az akcióterv elfogadásának, ellenzik a benne foglaltakat, és ezután is minden rendelkezésükre álló eszközzel harcolni fognak a betelepítések ellen.

A párt elnöke az ellen is kifogást emelt, hogy a községi képviselő-testület legutóbbi ülésén a hatalmi többség nem támogatta azt a javaslatukat, amely előirányozta volna a magyar nyelv ismeretének kötelezővé tételét a községi közigazgatási hivatal dolgozói számára. A nemzeti érdekek elárulásának nevezte azt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői tartózkodtak a szavazáskor, majd úgy fogalmazott, a VMSZ feladta azt az elvét, miszerint kiáll a vajdasági magyarság érdekeiért.

A távfűtéssel kapcsolatban Boris Zec, a Magyar Polgári Szövetség köré csoportosuló képviselői csoport tagja leszögezte, úgy véli, a város vezetősége megpróbálja megkárosítani a zentai polgárokat,különös tekintettel a távfűtés-szolgáltatást igénybe vevőket, ugyanis azt követően, hogy egyre többen döntenek úgy közülük, hogy nem veszik igénybe a szolgáltatást, ami jelentős bevételkiesést okoz a távfűtés-szolgáltatást végző Elgas Közvállalat számára, az illetékesek olyan elhatározásra jutottak, hogy a távfűtés díjának fix részét, amelyet a polgároknak akkor is fizetniük kell, ha igénybe veszik a szolgáltatást és akkor is, ha nem, több mint 250 százalékkal felemelik. Leszögezte, mivel a gáz ára csökkent, azt követelik, hogy ne növekedjen, hanem csökkenjen a távfűtés ára, pontosan olyan arányban, amilyenben a gáz ára is csökkent.

A lecsapolási illeték kapcsán Miklós Éva, a képviselői csoport tagja felháborodásának adott hangot, és sarcnak nevezte a lecsapolási díjat, amelyet mindenkinek ki kell fizetnie, hiszen az illetékesek szerint irreálisan magas kamatokat helyeztek kilátásba. Hangsúlyozta, a zentaiak helyzetét tovább nehezíti, hogy az önkormányzat is jelentős terheket ró rájuk, majd úgy fogalmazott, minderre mielőbb megoldást kell találni, hiszen az adók nagysága sokak számára a megélhetést is veszélyezteti.

Rácz Szabó László úgy fogalmazott, az állam nem teszi lehetővé az emberek számára, hogy éljenek, nem biztosít számukra megfelelő feltételeket, ehelyett inkább elüldözi őket innen, majd hozzátette, minden lehetséges eszközzel küzdeni fognak a lakosság érdekeinek védelméért.

H. A.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »