Zenével a békéért – Találkozót tartottak a Győri Egyházmegye gitáros kórusai Acsalagon

Zenével a békéért – Találkozót tartottak a Győri Egyházmegye gitáros kórusai Acsalagon

Szeptember 17-én, szombaton délután az acsalagi Szent Lőrinc-templomban találkoztak a Győri Egyházmegye gitáros kórusai, hogy immár tizenhetedik alkalommal adjanak hálát zenei szolgálatukért, és együtt imádkozzanak a békéért. Az ünnepi szentmisét Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát mutatta be.

A helyi szervezésben megvalósuló találkozó megnyitóján elsőként Wolf Pál István házigazda plébános szólt a résztvevőkhöz.

„Volt egyszer egy király, ma is él, köztünk jár…” – idézte fel az atya első találkozását a műfajjal. Elmondta: csaknem fél évszázada énekeljük együtt ezeket az énekeket, számára a legszebb személyes bizonyíték mégis a tavalyi budapesti eucharisztikus kongresszus szentségimádása volt, amikor édesanyjával együtt meggyőződhetett arról, hogy ez a muzsika alkalmas a legméltóságosabb Oltáriszentség imádására is.

Wolf Pál István atya ezután a találkozót övező egyházi és települési összefogást méltatta, betekintést engedve Acsalag múltjába.

A gitáros zene immár legitim része a magyar egyházzenének, a műfajok közötti összhang megtalálása pedig mindannyiunk közös feladata – hangsúlyozta a program házigazdája.

A résztvevők kezdő imádságként elénekelték a Békesség legyen velünk kezdetű éneket, majd köszöntötték a házigazda Fidélia Kórus elindítóját, Szár Gyula Gergely OPraem korábbi acsalagi plébánost, aki velük együtt adott hálát az elmúlt évtizedért egy dal erejéig: „Tied a dicsőség…”

Idén a házigazda acsalagiak mellett Budapest-Káposztásmegyerről, Győr-Ménfőcsanakról, Hegyeshalomból és Öttevényről érkeztek kórusok, hogy bemutathassák zenei és lelki szolgálatuk gyümölcseit.

A kötetlen beszélgetést, ismerkedést és tapasztalatcserét követően Sillye Gábor vezetésével a részt vevő zenekarok szentmisére készülő összpróbája következett.

A 18 órakor kezdődő szentmise homíliájában a főcelebráns Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát szólt az egybegyűltekhez, elsőként bátorítva minden kórust a zenei szolgálatra.

Hírdetés

A liturgia mélységei csak úgy érthetők meg – fejtette ki –, ha vállaljuk a benne való aktív részvételt: imánkkal önmagunkat hozzuk Isten elé, s Tőle várjuk az életünket eligazító tanítást és a szentségeket.

Az aznapi, első hallásra talányosnak tűnő evangéliumot magyarázva a pannonhalmi főapát kiemelte: a hűtlen intéző cselekvéseinek valódi mozgatórugója az elszántság, amivel a nehéz helyzet megoldását megragadja.

Hibáinkkal, törékenységünkkel együtt mi magunk is tanulhatunk a világ fiaitól, mégpedig leleményességet, küzdeni tudást és elkötelezettséget; tekintsünk csak például egy olimpiai bajnokra, aki számtalan lemondás árán jut el az áhított éremig – mondta Hortobágyi T. Cirill. – Nekünk azonban az evangéliumot kell megélnünk a világban, mégpedig hasonló intenzitással. Erőbedobásra késztet minket ez az evangéliumi szakasz, hogy ne lankadjunk az üdvösség iránti vágyakozásban.

Hortobágyi T. Cirill egy afrikai sivatagi folyó hasonlatán keresztül kifejtette: életünk forrásvidékeinél jó időzni és erőt gyűjteni, ám

Ezekből az ünnepekből tudunk táplálkozni a hétköznapok során is, közvetítve Isten jóságát és szeretetét.

A szentmise utáni rövid örömzenét követően a részt vevő kórusok agapéra voltak hivatalosak, amelynek keretében kötetlen kérdésekkel fordulhattak a pannonhalmi főapát felé. 

A találkozó megszervezésében közreműködött a 1302. Számú Márton Lajos Cserkészcsapat, a III. Kerületi MustáRügy, az acsalagi római katolikus plébánia, Acsalag Község Önkormányzata, az Acsalagért Egyesület, a Bősárkányi Falu TV, a Lilaakác Nyugdíjas Klub és a Szent Lőrinc Egyesület.

Forrás: Győri Egyházmegye/Paksa Balázs

Fotó: Horváth István

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »