Zenei hullámvasút Glasperékkel Kolozsváron

Zenei hullámvasút Glasperékkel Kolozsváron

Kizárólag szuperlatívuszokban lehet beszélni arról a másfél órás tömény zenei élményről, amit a kortárs jazz egyik legfontosabb személyisége, Robert Glasper és zenekara nyújtott november 29-én, kedden Kolozsváron.

glaskol_b

A kétszeres Grammy-díjas zongorista és bandája, a jazz műfaját lemezről lemezre újraértelmező, modern elemekkel gazdagító Robert Glasper Experiment olyan „kísérletet” hajtott végre a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Auditorium Maximum termében, amelyről hosszú ideig beszélni fognak a szem- és fültanúk.

Az öttagú amerikai zenekar olyan magától értetődő természetességgel váltogatta a zenei stílusokat – kompozíciókon belül is, remek ízléssel –, hogy csak  kapkodtuk a fejünket, mint egy (zenei) hullámvasúton. Semmiféle zenei megalkuvásnak, kompromisszumnak nem volt nyoma Glasperék koncertjén: kaptunk jazzes virtuozitást hip-hop és funk elemekkel teletűzdelve, kortárs elektronikus tánczenéket megidéző elszállásokat és remek hangszeres szólókat.

glaskol1_b

A zenekarvezetőn kívül külön érdemes kiemelni Casey Benjamin „frontembert”, aki színpadi jelenlétével és vocoderen átszűrt énektémáival tovább színezte az összképet, vagy Mark Colenburg dobost, aki a koncert minden pillanatában egészen elképesztőt nyújtott. Mögöttük Michael Severson gitáros és Burniss Travis basszusgitáros szolgálta az ügyet, a kiemeltekhez hasonlóan magas színvonalon.

A program gerincét nagyjából a zenekar új, szeptemberben megjelent, ArtScience című lemezének eklektikus dalai képezték, de a repertoárba belefért egy Herbie Hancock kompozícióba öltött Radiohead-feldolgozás és egy Sade sláger-újraértelmezés is. Csillagos tízest érdemelnek a Jazz in the Park fesztivál szervezői is, akik meghívták a városba ezt a lenyűgöző produkciót. Munkájukért talán nem is kaphattak szebb elismerést a koncert végén: több mint hatszázan percekig állva tapsoltak a zenekarnak, a ráadásnál pedig mindenki táncra perdült.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »