Zeman, Kiska, Orbán – a csehek szerint ők a legmegbízhatóbb nemzetközi politikusok

Zeman, Kiska, Orbán – a csehek szerint ők a legmegbízhatóbb nemzetközi politikusok

A cseh CVVM intézet által készített felmérés szerint a csehek Miloš Zeman cseh köztársasági elnököt tartják a legmegbízhatóbbnak, ha nemzetközi szintű politikusokról van szó.

Zemant a válaszadók 50 száaléka tartotta megbízható politikusnak A dobogós második helyen Zeman szlovák kollégája, Andrej Kiska végzett 44 százalékkal. A harmadik helyen pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök végzett 34 százalékkal.

Hírdetés

A nagy nyugat-európai országok vezetői közül a csehek 32 százaléka tartja megbízhatónak Theresa May brit miniszterelnököt, 31 százalék reménykedik Emmanuel Macron francia államfőben. Peter Pellegrini szlovák kormányfőt ellenben csak a megkérdezettek 23 százalékának bizalmát nyerte el, ez a hatodik helyre volt elég, de még így is megelőzte Angela Merkel német kancellárt (21 százalék), Donald Trump amerikai elnököt (20 százalék) és Andrzej Duda lengyel államfőt. Osztott helyezésben Vlagyimir Putyin orosz elnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár tizedikként a csehek 19 százalékának bizalmát nyerték el. Petro Porosenko ukrán elnök pedig már csak nyolc százalékot kapott.

Novinky.cz


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »