Zeman fogadja Hofert – neki szurkolt, mert a zöldeket nem szereti

Milos Zeman cseh köztársasági elnök a jövő hét elején Prágában fogadja Norbert Hofert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökjelöltjét – közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő kedden este a Parlamentní listy internetes hírportállal.

"A találkozóra Norbert Hofer kérésére kerül sor" – állította a szóvivő.

Norbert Hofer az osztrák elnökválasztáson májusban szorosan alulmaradt Alexander Van der Bellennel, a Zöldek Pártjának volt elnökével szemben. Az osztrák alkotmánybíróság később azonban megsemmisítette a választás eredményét a voksok összeszámlálásakor elkövetett szabálytalanságok miatt. Milos Zeman üdvözölte ezt a döntést, és támogatásáról biztosította Hofert. "Nem tagadom, hogy Hofer úrnak szurkoltam, mert nem szeretem a zöld pártokat" – nyilatkozott a cseh államfő korábban az Impuls prágai kereskedelmi rádióban.

Az osztrák elnökválasztást október 2-án ismétlik meg.

A prágai Zeman-Hofer találkozó témái még nem ismertesek. "Ami a találkozó témáit illeti, elsősorban a vendégen múlik, miről akar tárgyalni. Emlékeztetni szeretnék, hogy a másik elnökjelölttel, Alexander Van der Bellen úrral korábban a miniszterelnök úr találkozott Bécsben" – jegyezte meg Jirí Ovcácek.

A cseh sajtó többsége az Osztrák Szabadságpártot populistának és szélsőségesnek minősíti. Hofer és Zeman nézetei azonban néhány téren megegyeznek. Norbert Hofer például, akárcsak Milos Zeman, ellenzi a migránsok befogadását Európában.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfő este Hágában a béke, a jog és a biztonság érdekében létrehozott alapítvány megnyitóján egyébként – mások mellett – Milos Zemant és Norbert Hofert is egyaránt bírálta és populista politikusnak minősítette. A cseh elnöki hivatal a bírálatot és a minősítést kedden erélyesen visszautasította.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »