Zeman és Babiš újra kiálltak Magyarország és Lengyelország mellett

Zeman és Babiš újra kiálltak Magyarország és Lengyelország mellett

Miloš Zeman cseh államfő szerint Magyarországon és Lengyelországban is demokrácia van, ezért az Európai Bizottság eljárása a két tagállam ellen durva beavatkozást jelent belügyeikbe.

„Nem látom veszélyeztetve a demokráciát, amennyiben a két ország polgárai nem engednek az antidemokratikus tendenciáknak. Meggyőződésem, hogy úgy a Fidesz Magyarországon, mint a PiS (Jog és Igazságosság) Lengyelországban, demokratikus politikai pártok, bár kissé más értékeket vallanak, mint az Európai Bizottság” – jelentette ki Zeman a közszolgálati cseh hírtelevízióban (ČT24) vasárnap este sugárzott beszélgetésben.

– szögezte le a cseh államfő. „Ha nem szólalnánk fel ez ellen, és nem fejeznénk ki szolidaritásunkat velük, könnyen megtörténhet, hogy a következő célpont mi leszünk” – tett hozzá az elnök.

Hírdetés

Andrej Babiš cseh kormányfő, aki Zeman beszélgetőpartnere volt a Csehszlovákia megalakulása 100. évfordulója alkalmából készített műsorban, azt mondta: a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) országai mintegy 60 millió embert képviselnek. Közép-Európa egy olyan régió, amelynek közös a történelme, ami hatással van a mára is.

„Mi valóban közösen lépünk fel az Európai Tanácsban és olyan dolgokat próbálunk meg érvényesíteni, amelyek néhány országnak talán nem tetszenek” – jegyezte meg Babiš. Példaként a migráció és a európai költségvetés témáját hozta fel.

– vélekedett a miniszterelnök.

Babiš szerint nem felelnek meg a valóságnak azok az állítások, hogy a két országban nem létezne ellenzék és nem lenne szabad a média. „Elég megnézni az internetet” – tette hozzá a cseh kormányfő.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »