Zeman és Áder is bírálta a kvótarendszert

Zeman és Áder is bírálta a kvótarendszert

A magyar és a cseh köztársasági elnök egyaránt bírálta és elutasította a bevándorlási kvótákat kedden, Prágában.

A magyar államfő – aki kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Csehországba – kifejtette: a migrációs probléma megoldása érdekében meg kell erősíteni az európai határok védelmét, és az illegális bevándorlókat minél hamarabb vissza kell juttatni származási országukba.

Áder János méltatta, hogy Csehország a menekültválság idején azonnal segítséget nyújtott Magyarországnak határai védelméhez. Miloš Zeman ezt a szolidaritás “természetes megnyilvánulásának” minősítette. “Nagyon jó, hogy a visegrádi országok szorosan együttműködnek. Hangjuk ezáltal erősebb, jobban hallatszik” – vélekedett a cseh elnök.

Miloš Zeman meggyőződése, hogy a brüsszeli bevándorlási kvóták beavatkozást jelentenek egy-egy ország belügyeibe, s a tagországok a kvóták intézményének elfogadásával elveszítenék szuverenitásukat. “A bevándorlási kvótákról hozott brüsszeli döntést a belügyekbe való beavatkozásnak tartom. Egy szuverén ország azzal, hogy nem dönthetne arról, kit fogad be és kit nem, elveszítené szuverenitását” – jelentette ki a cseh államfő.

A két államfő megbeszélésének további témái a munkahelyteremtés, az EU versenyképességének növelése, a digitalizáció, az energiabiztonság és a Brexit voltak.

MTI

Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »