Zelenszkij reakciója Putyin bejelentésére: Ukrajnát azonnal fel kell venni a NATO-ba

Zelenszkij reakciója Putyin bejelentésére: Ukrajnát azonnal fel kell venni a NATO-ba

Ukrajna kérni fogja a gyorsított tagfelvételét a NATO-ba, Kijev ugyanakkor készen áll a tárgyalásokra Moszkvával, de nem Vlagyimir Putyin elnökkel – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Putyin orosz elnök pénteki bejelentésére, amellyel Oroszország annektált négy ukrán megyét.

“Döntő lépésre szánjuk el magukat Ukrajna gyorsított NATO-tagfelvételi kérelmének aláírásával”

mondta Zelenszkij. Hozzátette, hogy Kijev továbbra is “elkötelezett az Oroszorzággal való együttélés gondolata mellett, egyenlő, becsületes és tisztesség feltételek esetén”.

Hírdetés

“De egyértelmű, hogy ez ezzel az orosz elnökkel lehetetlen. Nem tudja, mi a méltóság és az őszinteség, ezért készen állunk a párbeszédre Oroszoszággal, de Oroszország egy másik elnökével”

fogalmazott az ukrán elnöke.

Zelenszkij bejelentése elég kétértelmű, és nem tükrözi a realitásokat. A NATO nem vehet fel egy háborúban álló országot. Ha Ukrajna nem mond le az oroszok által annektált területekről, nem vonja ki hadseregét onnan és nem köt legalább fegyverszünetet, akkor a NATO tagság nem elérhető cél. Egyébként maga a területekről való levonás is öngyilkosság lenne az ukrán vezetés részéről – mert akkor hiába áldoztak fel annyi emberéletet. Ami pedig az orosz elnök személyét illeti, nehezen elképzelhető, hogy épp az ukrán elnök felszólítására mondana le Putyin, miközben több százezer embert küld  az ukrán frontra.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »