Zelenszkij Oroszország kizárását szorgalmazta az EBESZ-ből

Zelenszkij Oroszország kizárását szorgalmazta az EBESZ-ből

Oroszország kizárását szorgalmazta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetből (EBESZ) Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki élő közvetítésben szólalt fel a szervezet kétnapos Parlamenti Közgyűlésének csütörtöki varsói megnyitóján.

Zelenszkij rámutatott: különböző nemzetközi intézmények jelenleg „az orosz terror megfékezésének különféle módszereit keresik”. Egyúttal feltette a kérdést: az EBESZ miért nem tartozik ezen intézmények közé?

– kérdezte az ukrán elnök.

Utalva arra, hogy Lengyelország megtagadta a vízumot a varsói közgyűlésre készülő orosz küldöttségtől, Zelenszkij kijelentette: ha ez nem történt volna meg, „a terrorállam képviselői” az értekezlet résztvevői között lettek volna. Úgy vélte:

Zelenszkij rámutatott: Oroszország jelenleg tömeges rakétatámadásokat hajt végre ukrán városok ellen, hogy emberek milliói maradjanak áram, kommunikáció, fűtés és víz nélkül. „Megpróbálnak menekültet csinálni több millió ukránból, akik más országokban, az önök országaiban keresnek menedéket” – jelentette ki Zelenszkij.

Margareta Cederfelt, az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének elnöke aláhúzta: a háborút Moszkva robbantotta ki, Oroszországot meg kell győzni, hogy fejezze be az agressziót, és hagyja el Ukrajnának általa megszállt területét. Amennyiben ez nem történik meg, az EBESZ-nek, valamint a szervezet Parlamenti Közgyűlésének nagyon határozott módon meg kell fontolnia az orosz tagságot a szervezetben – jelentette ki Cederfelt.

Hírdetés

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, az EBESZ soros elnöke megállapította: az EBESZ eddig „nem tapasztalt az Oroszországi Föderáció által kirobbantott ukrajnai háborúhoz hasonló mélyreható válságot”.

– fogalmazott Rau. Aláhúzta: a nemzetközi közösség a nemzetközi jog alapelveinek védelmében egyesült, így az EBESZ-országok túlnyomó többsége is magáénak tekinti a nemzetközi jog elveit.

Beismerte egyúttal: az EBESZ arra kényszerült, hogy a legkisebb közös nevező szintjén működjön.

– mondta a lengyel külügyek vezetője.

Az agresszió és az erőszak eltűrése különféle szervezetek szétesését eredményezheti – jegyezte meg Rau, hozzátéve: meg kell fékezni Oroszország birodalmi ösztöneit. Az EBESZ további működése nem lehet öncélú – hangsúlyozta Rau, hozzáfűzve egyúttal: továbbra is bízik a szervezeten belüli partnerségben és együttműködésben.

Az ukrajnai háborúról szóló varsói EBESZ-értekezleten mintegy 200 képviselő vesz részt 52 országból. Az orosz küldöttségen kívül a fehérorosz képviselők sincsenek jelen.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »