Zelenszkij már látja az EU-tagjelölti státuszt és a portugálok 100 milliárdos segélyét

Zelenszkij már látja az EU-tagjelölti státuszt és a portugálok 100 milliárdos segélyét

António Costa portugál miniszterelnök szombaton Kijevben járt, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel is. Costa a találkozók után arról írt a Twitteren, hogy Portugália 250 millió eurós (kb. 96 milliárd forintos) pénzügyi segítséget biztosít majd Ukrajnának.

Hírdetés

Közös sajtótájékoztatójukon Zelenszkij megismételte, hogy reméli, Ukrajna hamarosan tagjelöltté és egyszer majd az Európai Unió teljes jogú tagjává válhat. Az ukrán elnök szerint nincs szükségük semmilyen alternatívára az EU-s tagjelölti kérelemhez képest, nincs szükség kompromisszumokra. A Guardian szerint ezzel arra reagált, hogy néhány hete Emmanuel Macron francia elnök arról beszélt, hogy évtizedekbe is telhet, amíg Ukrajna teljes jogú taggá válhat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke május 9-én számolt be Twitterén, hogy júniusban lehet EU-s válasz Ukrajna tagsági kérelmére. Ez persze nem jelenti azt, hogy rögtön meg is kapják a tagságot, csak egy újabb lépés az efelé vezető úton – írja a BBC és a Guardian nyomán a Telex.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »