Zelenszkij jóváhagyta a külföldi rendszámú autók új elvámolási rendszerét

Volodimir Zelenszkij elnök új elvámolási rendszert hagyott jóvá a külföldön nyilvántartásba vett autók számára.

Zelenszkij aláírta az Ukrajna Adótörvénykönyvének módosításáról az adók és illetékek beszedését, egyéb kötelező befizetéseket illetően, amelyek adózásának tárgya a járművek című törvényt – írja az Ukrajinszki Novini hírportál az Elnöki Hivatal sajtószolgálatának közleménye nyomán.

Ezenkívül az államfő aláírta az Ukrajna Vámkódexének Ukrajna vámterületére behozott járművek elvámolásának ideiglenes egyszerűsítéséről szóló törvényét is.

E törvények, amelyeket a Legfelső Tanács április 15-én fogadott el, ideiglenesen egyszerűsítik az Európából behozott autók elvámolási mechanizmusát, és hozzájárulnak a környezet védelméhez a káros kibocsátásoktól.

A dokumentumok szerint az öt évesnél régebbi, európai nyilvántartásba vett használt autókat, amelyeket 2020 végéig Ukrajna területére importáltak, a hozzáadott érték-adó és a jövedéki adó kedvezményes adókulcsával adóztatják meg.

A jövedéki adó összege az autó korától, térfogatától, motortípusától függ, és nem függ az értékétől.

Hírdetés

Az alapkamat 0 és 150 euró között mozog, és a legtöbb esetben a vámkezelés költsége nem haladja meg az ezer eurót.

Az ilyen autókat átmenetileg mentesítik az importvámok alól.

A kedvezményes mechanizmus szerint egy tulajdonos egy autója elvámolható.

A kedvezményes elvámolásra a törvények hatálybalépésétől számított 180 nap áll rendelkezésre. Az ATO és az Egyesített Erők Műveletének területének résztvevői számára 270 nap áll rendelkezésre.

Ezek a törvények nem vonatkoznak azokra a járművekre, amelyek nem felelnek meg az Euro-2 és magasabb környezeti normáknak, a megszálló államtól (agresszor államtól) származnak, vagy ha Ukrajna ideiglenesen elfoglalt területéről importálták azokat.

A törvények a kihirdetésüket követő napon lépnek életbe, és egy hónappal életbe lépésük után lépnek hatályba.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »