Zelenszkij: Afrika Oroszország túszává vált

Zelenszkij: Afrika Oroszország túszává vált

A globális élelmiszerhiány addig tart, amíg Oroszország be nem fejezi az Ukrajna elleni háborút – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn az Afrikai Unió közgyűlésének elnöksége előtt, videokapcsolaton elmondott beszédében, hangsúlyozva, hogy ily módon Afrika Oroszország „túszává vált”.

„Miért és mikor merült fel ez a probléma? Hangsúlyozom: idén február 23-án még nem volt ilyen probléma. Voltak már szokatlan inflációs folyamatok a világ különböző részein, de semmi még csak hasonló sem volt a most fenyegető élelmiszerhiányhoz. A válság pontosan február 24-én kezdődött, amikor az orosz tengeri flotta blokád alá vette az ukrán kikötőket a Fekete- és az Azovi-tengeren” – idézte a liga.net ukrán hírportál Zelenszkijt. Az elnök beszámolt arról, hogy tárgyalások folynak az ukrajnai kikötők blokádjának feloldásáról, de ezek egyelőre nem jártak sikerrel. „Azért, mert még nem találtak megfelelő eszközt annak biztosítására, hogy Oroszország ne támadja meg a kikötőket újra” – tette hozzá. Az elnök kiemelte, hogy világszerte 400 millió ember függ az ukrajnai agrártermékektől. „Ukrajna volt az egyik fő európai műtrágyagyártó is, de mára a vállalkozások egy részét az oroszok tönkretették” – jegyezte meg. „Hallottak-e erről az orosz partnereiktől, akikkel Önök fenntartják a párbeszédet? Egyáltalán beszéltek Önöknek erről? Biztos vagyok abban, hogy teljesen más dolgokat mondanak” – fogalmazott Zelenszkij. Meggyőződését fejezte ki, hogy Oroszországnak valójában szüksége van erre a válságra, és ezért szándékosan súlyosbítják a helyzetet.

Hírdetés

Kifejtette: Oroszország Afrikát próbálja felhasználni arra, hogy nyomást gyakoroljon az őt szankciókkal sújtó országokra. „Hangsúlyozom: a szankciós politika csak arra irányul, hogy Oroszország felhagyjon azzal a kísérletével, hogy Ukrajnát rabszolgasorba taszítsa” – hangoztatta Zelenszkij. Az ukrán vezérkar hétfő délutáni helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az ukrán hadsereg visszaverte az orosz erők támadását a Luhanszk megyei Szeverodonecknél, valamint a Donyeck megyében lévő Szlovjanszk irányában.  Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó közben a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy a régió közigazgatási központjaként működő Szeverodoneckben a harcok már a város ipari övezetében folynak, az ukrán katonák pedig beszorultak az Azot vegyiüzem területére.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »