"Zeki bátyám, ti az akadémián vagytok?" WhatsAppon szervezték a török pancserpuccsot

"Zeki bátyám, ti az akadémián vagytok?" WhatsAppon szervezték a török pancserpuccsot

Több török hírportál is közöl egy videót, amiből kiderül, hogy a tegnapi puccs szervezői még annál is amatőrebbek voltak, mint eddig gondoltuk.

A felvételen az egyik vezető puccsista telefonján talált üzenetek láthatóak. Igen, ez az, aminek látszik: a katonai hatalomátvételt WhatsAppon koordinálták. Illetve próbálták, de nem nagyon ment.
  
A chat elég hamar káoszba fulladt, egyikük kéri is a többieket, hogy
 

„ne legyen minden üzenetre válasz,
mert szétszórja a figyelmet.”

 
A beszélgetés alapján úgy tűnik, a puccsisták vezetőinek elég homályos elképzeléseik voltak, hogy mit is kellene tenniük. Többször is szóba kerül, hogy akkor pontosan milyen útvonalakat kell lezárni, és hogyan, illetve mely objektumokat kell megszállni.  Volt, hogy azt sem tudták, ki hol van. Az egyik magas rangú tiszt például ezt írja:
 

„Zeki bátyám, ti az akadémián vagytok?
Fatik Irmaknak segítségre van szüksége.”

 
A legmegdöbbentőbb, hogy a chat tanúsága szerint még egy rendes kontaktlistájuk sem volt, volt, akinek a telefonszámát itt kérték el. 
 
Ha ez a felvétel tényleg hiteles, akkor nem is az a fő kérdés, miért omlott össze a puccs-kísérlet, hanem az, hogyan tudtak egyáltalán belefogni, és hogy találtak annyi madarat, aki ebbe belement. 
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »