Závecz: van kormányváltó hangulat, csak éppen azt nem tudják az emberek, kivel lehetne megejteni

Závecz: van kormányváltó hangulat, csak éppen azt nem tudják az emberek, kivel lehetne megejteni

Nagy a Fidesz előnye, de sokan váltanának kormányt, állapítja meg legfrissebb elemzésében a ZRI Závecz Research Intézet. A Jobbik harmadik hónapja folyamatosan veszít népszerűségéből.

Fidesz: a kormánypárt támogatottsága hónapok óta hullámzó, most érzékelhetően többen lettek a kormánypárt hívei: 24-ről 27 százalék bővült a tábor.

MSZP: támogatottságuk valamelyest kisebb lett. A múltkor 12 százalékon álltak, most 10 százalékosak.

Jobbik: folytatódott a nemzeti radikális párt negyedéve tartó visszaesése. Áprilisban 15, májusban 14, júniusban 12, most 11 százalék sorakozik fel mögéjük.

A DK és az LMP tábora 1-1 százalékpontot módosult, előbbié 6-ról 5-re, utóbbié 3-ról 4-re. Az Együtt változatlanul 2, a Magyar Liberális Párt pedig 1 százalékon áll.

Nem változott sem a pártoktól távolságot tartók aránya (36 százalék), sem a biztos pártválasztók csoportjának mérete, amelybe a népesség egyharmada tartozik, ezért a rájuk vonatkozó adatok továbbra is tájékoztató jellegűek. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 45 százalékos, az MSZP 19, a Jobbik 18 százalékot ér el. A biztos szavazók 9 százaléka a DK híve, az LMP- nek 4, az Együttnek 2, a Liberálisoknak 1 százalékos táboruk van.

Az elmúlt hónapokban lényegében egyetlen tartósnak nevezhető tendencia figyelhető meg a pártok támogatottságában: a Jobbiknak kis lépésekben, fokozatosan csökkent a tábora. A párt elsősorban azokban a társadalmi rétegekben esett vissza, ahol korábban erős pozíciói voltak: a fiatalok és a kisebb településeken élők között.

A Fidesz jelenleg nemcsak összességében, hanem a lakosság minden csoportjában a legerősebb párt. Bár jelentős előnnyel rendelkezik, mégis a magyar választók körében többen vannak, akik 2018-ban váltást szeretnének az ország élén (43 százalék), mint ahányan a mostani kormány maradását pártolják (32%).

Ezekből az adatokból jelenleg nem prognosztizálható a politikai erőviszonyok, a hatalmi helyzet megváltozása, hiszen az előbbi csoport eléggé széttagolt, az utóbbi viszont meglehetősen egységes, állapítja meg az elemzés.

A változást akaró csoport tagjai jelenleg nem találnak támogatásra érdemesített pártot. Nincsen markáns társadalmi-demográfiai karakterük, a lakosság minden rétegében jelen vannak a pártnélküli kormányváltók. Az ellenzéknek igazi kihívást jelentenek, mert azon kívül, hogy maguk mellé kell állítani ezt a szavazói csoportot, aktivizálniuk is szükséges őket.

(Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »