Zavarja a biatorbágyiakat a helyi focipálya

Zavarja a biatorbágyiakat a helyi focipálya

Az elviselhetetlen zaj és fényszennyezés miatt alakított pertársaságot 16 biatorbágyi lakó. Azt mondják, megkeseríti életüket a folyamatos kiabálás, káromkodás, a reflektoroktól pedig nem tudnak aludni. Panaszukkal már megkeresték az önkormányzatot, de az hajthatatlannak bizonyult. Az egyik, a pályát rendszeresen használó egyesület szerint már dolgoznak a megoldáson.

Villanyfényes edzés gyerekeknek a biatorbágyi focipályán, a reflektorfény azonban nem mindenkinek tetszik, a környéken lakók emellett a zajra és a nemritkán elhangzó káromkodásokra is panaszkodnak.

„Minden áldott nap fociznak, rugdossák a palánkot, pihenni nem lehet, a reflektor a hálószobába bevilágít, a mozgásérzékelőm nem kapcsol fel” – fogalmazott Steinbach Edit.

Steinbach Edit telke kevesebb mint fél méterre van a pályától, a terület korábban édesapjáé volt – 10 éve építtette ide családi házát. Akkor még nem volt szó arról, hogy az 1947-ben épített szomszédos pályát nemcsak átalakítják, de ki is bővítik.

Edit hálószobájának közvetlen közelében található egy palánkokkal bekerített kispálya. A csukott ablak ellenére jól hallható a játékosok hangja és a labda palánkhoz verődése.

„Én nem szeretném azt, hogy bezárják a pályát, csak ezt az egész körülményt ami most itt elindult valahogy orvosoljuk. A lámpák engem idegesítenek, például jó, lehúzom a redőnyt. de a káromkodást meg a puffogást akkor is fogom hallani” – fűzte hozzá Edit.

Egy másik szomszéd is készített felvételt, ő azonban nem vállalta névvel és arccal a nyilatkozatot.

Hírdetés

„A pálya intenzitását tehát az igénybevételnek a gyakoriságát és az ittlévő 40, 30, 50 – van, hogy 50-en vannak itt, most éppen nem, ezt idézőjelbe téve normális keretek közé szorítsák” – mondta egy másik helyi lakos.

16 lakó fogott össze és alakított pertársaságot a tulajdonos önkormányzat és az üzemeltető ellen. Az őket képviselő ügyvéd szerint nemcsak a fény és hangszennyezés a probléma, hanem magával a beruházással sem volt minden rendben.

„A biatorbágyi helyi építési szabályzat szerint 100 négyzetméterből 70-nek kell zöldfelületnek lennie, ez itt a valóságban egy igazságügyi szakértő szerint 13 százalék, ezt tessék felszorozni a közel 2 hektárnyi területre” – mondta el Litresits András ügyvéd.

A pertársaság által felkért ingatlanbecslő szakértő szerint a 16 lakos házának összértéke mintegy 150-200 millió forint közötti értékkel esett. Ezt is az alperesektől várják.

„Emlékeim szerint azt mondta, hogy ilyen mértékű csökkenést, 33 százalékos csökkenést még nem állapított meg, illetve egyik ügyfelemnek azt mondta, hogy forgalomképtelen a háza, mert ilyen körülmények között már bocsánat, de nincs az az őrült aki megvenné a házát” – tette hozzá az ügyvéd.

A pályát rendszeresen használó Viadukt SE elnöke elismerte, hogy voltak panaszok, de szerinte az üzemeltető megtette a szükséges lépéseket.

„Teljes mértékben átalakítottuk mi is az edzéseinket, az üzemeltető a hétvégi nyitva tartást korlátozta jelentősen, ami pedig a zaj legnagyobb forrása volt, az amatőr csapatoknak a bérbeadást pedig teljesen meg is szüntette. Most az üzemeltető helyett beszélek, de tudom, hogy megkezdte az árnyékolással foglalkoztak, a világításnak megkezdték az átalakítást” – fogalmazott Cserniczky Tamás, a Viadukt SE elnöke.

A bírósági eljárás várhatóan márciusban kezdődik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »