Zavargásba torkollt egy szabadtéri fesztivál egy németországi kisvárosban

BERLIN. Zavargásba torkollt egy szabadtéri fesztivál a hét végén a németországi Schorndorfban. A fesztiválon szexuális zaklatások is történtek, amelyekkel kapcsolatban menedékkérõk ellen is indultak eljárások, és hasonló eset történt egy másik kisvárosban, Böblingenben is.

A Baden-Württemberg tartományi Schorndorfban a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság hétfõi jelentése szerint a hagyományos nyári fesztiválon többnyire fiatal felnõttek palackokkal dobálták meg a rendõröket, és amikor egy feltételezett támadót õrizetbe akartak venni, rá is rontottak a rendõrökre. A vasárnapra virradó éjjel történt összecsapásban több ember megsebesült és több rendõrautóban kár keletkezett.

Az ingyenes szabadtéri fesztiválon több szexuális zaklatás történt. Rendõrségi adatok szerint szombaton három afganisztáni menedékkérõ körbevett és molesztált egy 17 éves lányt. Pénteken három szexuális zaklatásról tettek bejelentést, az egyik esetben egy iraki gyanúsított ellen indult eljárás.

Matthias Klopfer polgármester az SWR-nek elmondta, hogy a szombat éjjeli zavargásban résztvevõ nagyjából ezer fõs tömeg többnyire frissen érettségizett fiatalemberekbõl és diákokból állt. Éjfél után migrációs hátterû emberek csapódtak hozzájuk.

A polgármester bírálta a rendõrség eljárását. Mint mondta, a korábbi nyári fesztiválok alkalmával a rendõrség éjfél elõtt kiürítette a városi kastély parkját, de ez az idén elmaradt.

Egy rendõrségi szóvivõ az SWR-nek azt mondta, hogy a randalírozó csoportban a migránsok aránya 50 százalék alatt volt. A rendbontás legfõbb kiváltó oka a fiatalok alkoholfogyasztása volt – tette hozzá. Kiemelte, hogy a rendõrök elleni erõszak "rémisztõ" mértéket öltött.

A rendõrség vasárnap este megerõsített egységekkel vonult ki a rendezvény biztosítására. Az éjszaka nyugodt volt, az erõsítésként kivezényelt munkatársakat már éjfél elõtt haza lehetett küldeni.

A fesztivál keddig tart a nagyjából 40 ezer lakosú településen. Arról napközben döntenek, hogy az utolsó este nyugalmáról miként gondoskodnak – mondta a szóvivõ.

Hasonló eset történt az ugyancsak baden-württembergi Böblingenben. A Die Welt címû lap a hírportálján hétfõn azt írta, hogy az egykori böblingeni repülõtéren rendezett fesztivál területe mellett szombat este összeverekedett egy csoport fiatal, ittas afgán menedékkérõ. Amikor pedig a rendõrök szétválasztották õket és két agresszív fiatalembert megbilincseltek, jelentkezett náluk több fiatal nõ, akiket elmondásuk szerint molesztált és sértegetett az afgán csoport két tagja.

Egy rendõrségi szóvivõ a Die Weltnek hétfõn elmondta, hogy eddig öt fiatal nõ tett bejelentést arról, hogy a két afgán férfi zaklatta õket,  valamennyien 17 és 19 év közöttiek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »