Zatykó Gyula: nem szabad magyar jelenlét nélkül hagyni a váradi városvezetést

Zatykó Gyula: nem szabad magyar jelenlét nélkül hagyni a váradi városvezetést

Folytathatja a nagyváradi városházán három évvel ezelőtt megkezdett polgármesteri tanácsadói munkáját Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos alelnöke, miután Florin Birta új elöljáró is felkérte erre a feladatra.
Zatykó szerdán a Krónika megkeresésére elmondta, hétfőn, vagyis a polgármesteri mandátum utolsó napján járt le az Ilie Bolojan távozó városvezetővel kötött szerződése, és miután Florin Birta felkérte a munka folytatására, még aznap alá is írta új megbízatását.

Hírdetés

Így maradunk a helyhatósági választások előtti állapotban. Az új polgármester is megértette a magyar közösség óhaját, felkért, hogy folytassam a munkát, és én elfogadtam. Nem szabad otthagyni a városvezetést, az adminisztrációt magyar jelenlét nélkül” – fejtette ki kérdésünkre a régi-új polgármesteri tanácsadó. Hozzátette:

célja többek között olyan, már elindított projektek folytatása, mint a tömegközlekedési eszközök és megállók magyar nyelvű feliratozásának rendezése, a belvárosi történelmi felvilágosító táblák kihelyezésének folytatása, illetve gondoskodni fog arról, hogy a városháza felújítása után a homlokzat valóban visszanyerje eredeti pompáját, és visszakerüljenek a helyükre a magyar szimbólumok.

Elvi egyezség van ugyanakkor a város vezetőivel arról is, hogy a felújítási munkálatok végeztével lesz magyar ügyfélfogadás is a polgármesteri hivatalban.

Mint ismeretes, miután a 2016-os önkormányzati választások után először fordult elő, hogy az RMDSZ nem jelölhetett alpolgármestert a Körös-parti város élére, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és Ilie Bolojan között lezajlott egyeztetések nyomán 2017 második felétől mostanáig Zatykó Gyula néppárti politikus volt a nemzeti liberális párti (PNL) elöljáró egyik tanácsadója.

A szeptember 27-ei helyhatósági választásokat megelőző időszakban Zatykó és az EMNP azzal kampányolt, hogy amennyiben a néppárt bejut a város önkormányzati képviselő-testületébe, akkor övék lesz az egyik alpolgármesteri tisztség. Az alakulatnak azonban nem sikerült elérnie a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A PNL viszont olyan nagy arányban győzött, hogy simán megvan a kétharmados többsége, így nem volt szükségük koalíciós partnerre, és hiába jelölt alpolgármestert az RMDSZ Szabó József frakcióvezető személyében, mindkét alpolgármesteri székbe liberális tanácsos ülhet.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »