Zátonyra futott a migránshajó – 57 bevándorlót mentettek ki

Zátonyra futott egy vitorlás hajó csütörtökön az Égei-tengeren lévő görög Leszbosz szigeténél, a görög parti őrség 57 migránst megmentett ét és az ugyancsak a fedélzeten tartózkodó két embercsempészt őrizetbe vette – közölték a görög hatóságok.

A parti őrség tájékoztatása szerint a vitorlás Leszbosztól dél-délkeletre feneklett meg.

A migránsok kimentésekor a közelben tartózkodó két halászhajó segítette a parti őrség két járőrhajóját.

A Közel-Keletről Törökországon, majd Görögországon keresztül Nyugat- és Észak-Európába tartók száma jelentősen lecsökkent, miután február elején Macedónia, majd azt követően a balkáni útvonal mentén fekvő többi ország is lezárta határát a bevándorlók előtt. A migránsok és menedékkérők számát tovább csökkentette az Európai Unió és Törökország között márciusban megkötött, a menekültválság megoldását célzó alku is.

Ennek értelmében a görög szigetekre március 20. óta érkezett migránsokat visszaküldik Törökországba, ezért cserébe az európai uniós tagországok pedig – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Az illetékes görög minisztérium közölte, csütörtökön hat algériai férfit szállítottak vissza Leszboszról a törökországi Dikili kikötőjébe az európai határvédelmi ügynökség által szerződtetett egyik hajó fedélzetén.

A tárca arról számolt be, hogy az EU-török alku életbe lépése óta 468 embert küldtek vissza Törökországba. További 1053 embert a 2001-es görög-török kétoldalú megállapodás keretében, míg további 36 török állampolgárt egy másik EU-török egyezmény alapján szállítottak vissza az országba.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »