Zán Fábián Sándor: 2022 a hálaadás éve

Kitart amellett Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök, hogy a 2022-es a hálaadás éve. A református püspök ezt a Kárpátaljalap portálnak nyilatkozta, majd hozzátette: azért is hálát adhatunk, hogy Kárpátalját semmilyen támadás nem érte, több ezer menekültet tudtak befogadni, és igyekeznek gondoskodni róluk.

Hálásnak kell lenni azért is, hogy a határátkelőkön magyarok, sok esetben reformátusok gondoskodnak azokról, akik sorban állnak: ételt, meleg teát visznek nekik, segítenek tájékozódni.

„Természetesen nekünk is ezer meg ezer okunk van a félelemre, féltjük a szeretteinket, sokkal éberebbek kell legyünk, gondolnunk kell arra, hogyan helyezhetjük őket emberileg biztonságosabb helyre. Viszont én hiszem, hogy az Isten gondoskodó szeretete továbbra is velünk marad, amiért hálát adhatunk” – mondta Zán Fábián Sándor. Szerinte hálát adhatunk az életünkért, családunkért, azért, hogy Magyarországon sok kárpátaljai magyar talált befogadó családot, házat, átmenetileg otthont.

Elmondta, hogy Istenben bízva reménységgel tekint a jövőbe, és imádkozik a békéért, azoknak pedig, akiknek el kellett menekülniük, azt üzente, ne üljenek karba tett kézzel, hanem segítsenek másoknak. A püspök egyébként nem tud arról, hogy református lelkész menekült volna el.

„Lehetőségeinkhez mérten segítünk, függetlenül attól, hogy sokszor éreztük, másod-harmadrangú polgárai vagyunk ennek az országnak; a magyar közösség ezt most nem érezteti azokkal, akik ide menekültek” – összegezte a portálnak azt, mit tesznek most a kárpátaljai magyarok.