Zalában kezdődik az M76-os autóút építése

Zalában kezdődik az M76-os autóút építése

Letették a Zalaegerszeget – a sármelléki repülőtér érintésével – az M7-es autópályával összekapcsoló M76-os autóút alapkövét pénteken a Zala megyei Alsónemesapáti határában. Az autóút építési költsége 170 milliárd forint fog kitenni.

Letették a 170 milliárd forintból épülő M76-os autóút alapkövét pénteken a Zala megyei Alsónemesapáti határában; az autóút Zalaegerszeget – a sármelléki repülőtér érintésével – az M7-es autópályával kapcsolja össze.

Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára a 34 kilométeres új gyorsforgalmi útról elmondta, hogy 2020-ig elkészül a Zalaegerszeg és Alsónemesapáti között még hiányzó, mintegy másfél kilométeres szakasz négysávossá alakítása, illetve az M7-es holládi csomópontjától Fenékpusztáig tartó új nyomvonal. A kettő közötti szakasz tervezése is elindul, itt az építkezés befejezését 2022 végére tervezik.

A Modern városok program keretében közel 170 milliárd forintból megvalósuló M76-os megépítése révén Keszthely is kétszer kétsávos bekötést kap, a 17 települést érintő autóút 110 kilométeres sebességű haladást tesz majd lehetővé. Különlegessége, hogy a zalaegerszegi járműipari tesztpályához kapcsolódva az önvezető és elektromos járművek közúti tesztelését is lehetővé teszi majd.

Zalaegerszegen vagy a városhoz kötődően 212,5 milliárd forint fejlesztés valósul meg, az M76-os beruházásán kívül pedig elkezdődik a Zalaegerszeg és Vasvár közötti gyorsforgalmi út tervezése is. A zalai megyeszékhely beruházásainak összegéből 201 milliárd hazai forrás – beleértve az M76-os teljes költségét -, 11,5 milliárd pedig uniós forrás.

Vigh László, Zalaegerszeg térségének fideszes országgyűlési képviselője egyebek mellett arról beszélt, hogy Európában egyedülálló módon a leendő zalaegerszegi tesztpályájához egy különleges autóút is csatlakozik. A leendő gyorsforgalmi úton például az úttestbe integrált napelemek lesznek, amelyek az összes lámpát és jelzőtáblát üzemeltetik, de felsővezetékkel is szeretnék ellátni az utat, hogy az elektromos meghajtású kamionok áramszedővel haladhassanak rajta.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »