Zajlanak az események: Az SNS ultimátumot adna a Most-Hídnak. Percről percre

Bugár Béla tegnapi bejelentése óta felgyorsultak az események.

12:20 – Andrej Danko és Bugár Béla a Kormányhivatalba távozott, ahol összeült a Koalíciós Tanács.

12:10 „Így is, úgy is lesznek előrehozott választások“ – mondta a volt kulturális miniszter, Marek Maďarič. Szerinte a kérdés már csak az, hogy mikor legyenek a válaztások. Ez az, amin a politikai pártoknak meg kellene egyeznie.

12:05 – A Smer egyelőre nem nyilatkozott, az SNS ugyanakkor már bírálta a vegyespártot, amiért az „áthárítaná a felelősséget” a szlovák nemzetiekre azzal, hogy „közös megegyezést” akar az előrehozott választásokról. Az SNS jelenleg arról tárgyal, hogy ultimátumot adjanak a Most-Hídnak.

12:00 – Közben Igor Matovič és pártja bejelentette, hogy új SDK-t (Szlovák Demokratikus Koalíció) hozna létre. Kijelentette, hogy ő és pártja az SaS-szel ellentétben nem akar feltétlenül önállóan indulni az előrehozott választásokon.

Matovič kijelentette, hogy a mozgalom kész arra, hogy az esetleges előrehozott választások esetén a parlamenten kívüli demokratikus pártok tagjait is a jelölőlistára vegye. Matovič az MKP-t és a NOVA-t is megemlítette.

11:57 – A Smer egyik parlamenti képviselője, Ján Podmanický a szocdemek frakcióülése előtt kijelentette, hogy valószínűbbnek tartja az előrehozott választásokat.

11:50 – Az SNS úgy határozott, hogy egyelőre kivár. Hivatalos álláspontjuk szerint amíg a Most-Híd nem mondja fel a koalíciós szerződést, a kormány működőképes. Az SNS korábbi nyilatkozata szerint csak akkor tárgyalnak az előrehozott választásokról, ha bukik (értsd: a Most-Híd kilép) vagy ha működésképtelenné válik a kormány.

11:49 – A Smer frakciója is összeül a parlamentben. Egyelőre még nincs információ a legnagyobb kormánypárt döntéséről

11:45 – A Smer befejezte a tanácskozást a Kormányhivatalban. Nemrég Bugár Béla érkezett az épületbe.

Körkép.sk

nyitókép:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »