Zacher Gábor: Új dizájnerdrog terjed- szívleállást, görcsrohamokat okoz

Zacher Gábor: Új dizájnerdrog terjed- szívleállást, görcsrohamokat okoz

Rendkívül olcsón hozzá lehet jutni ahhoz az újonnan megjelent, „bika” nevű dizájnerdroghoz, amely többek közt szívleállást, görcsrohamot és más életveszélyes tüneteket okoz a használók számára. Magyarországon már 11 ember halálát okozta.

Egy új, életveszélyes hatóanyagú dizájnerdrog jelent meg a kábítószerpiacon, amely a jelenlegi információk szerint már tizenegy ember haláláért felelős. A magyar hatóságok közlése szerint az áldozatok életkora 23-tól 36 évig terjed.

Zacher Gábor, toxikológus az ATV-ben elmondta, a „bika” nevű dizájnerdroggal kapcsolatban elmondta, a „bika” egy fantázianév – amely a vegyület végén szereplő „B-I-C-A”-ból ered – önmagában semmit sem mond, egy elnevezés mögött ugyanis 40-50 szer is meghúzódhat.

Hírdetés

A toxikológus hozzátette, az újonnan megjelent kábítószerhez nagyon olcsón, akár már 150 forintért is hozzá lehet jutni,

amit jól mutat az is, hogy a legtöbb haláleset Borsodban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve Budapesten történt. A „varázsdohányban” vagy „herbálban” elszívott dizájnerdrog  azonban nagyon intenzív hatású, és az életveszélyes tünetek, így többek közt a szívleállás és görcsroham nagyon gyorsan jelentkeznek.

Zacher mentőzés közben találkozott egy olyan esettel, ahol egy 30 éves ember fogyasztott a szerből, akinél a súlyos tünetek azonnal jelentkeztek, s kiérkezésükkor már nem tudtak segíteni az áldozaton.

„Pontosan ezért napjaink dizájnerdrog-használata olyan, mint az orosz rulett” – magyarázta Zacher Gábor.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »