Z. Kárpát: A végrehajtók paradicsomává válik ősszel Magyarország, ha a kormány nem lép

Z. Kárpát: A végrehajtók paradicsomává válik ősszel Magyarország, ha a kormány nem lép

„Ki védi meg az út szélére került családokat?” címmel szólalt fel napirend előtt hétfőn  az Országgyűlésben Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. Az ellenzéki politikus azzal kezdte, hogy egy válságidőszak hajnalán jó lenne, ha nemzeti minimumokat tudnánk kimondani és abban szekértáboroktól függetlenül meg lehetne állapodni, hogy a gyermeket nevelő családok támogatása egy olyan alapérték, amely nemcsak a szülőföldön való boldogulásukat, hanem egyáltalán a túlélésüket garantálná.

Éppen ezért Z. Kárpát a következő napokban és hetekben egy családvédő csomagnak a részéleteit teszik le az asztalra, pontosabban ezt már el is kezdte a jobbikos képviselő. Mint arról beszámoltunk, a kormánypárti többségű Gazdasági Bizottság egyszerre szavazta le az élelmiszer, valamint a gyermeknevelési cikkek ÁFA-csökkentését célzó jobbikos határozati javaslatokat. Értetlenül állt a döntés előtt – mondta.

Kifejtette, értetlenül áll a magát a családok védőjeként reklámozó kormány döntése előtt.

A Jobbik országgyűlési képviselője kiemelte,

mintegy másfél évvel ezelőtt következett be egy olyan fordulópont, amikor a családi értéke már kisebbé vált, mint az az ÁFA-érték, amit egy egy gyermeket nevelő befizet a költségvetésbe.

Szimbolikus pont volt ez, amikor Önök már jobban adóztatják azt a gyermeket nevelők, mint amennyi családi pótlékot kap – mondta.

Elmondta, ő maga sem a segélyezésnek, sem az ész nélküli családi pótlék növelésnek nem híve, a Jobbik ehelyett a családi kártya bevezetésével próbálná bepótolni azokat a családtámogatásban bekövetkezett mulasztásokat, melyeket a Fidesz-KDNP 2010 óta nem valósított meg. Mindezt egy kártya bevezetésével érné el a párt, aminek lényege, hogy a SZÉP kártyához hasonlóan, kizárólag gyermeknevelést célzó cikkeket, alapvető élelmiszereket lehetne vele vásárolni, illetve az egész család lakhatásának egy részét lehetne belőle finanszírozni. Vagyis azokat a kiadásokat, amelyek sok magyar családnál most a komoly, nehezen teljesíthető vagy lehetetlen kategóriába tartoznak.

Elképedve áll az előtt, hogy nemcsak az alapvető élelmiszerek, hanem a gyermeknevelési cikkek ÁFA-jának tekintetében is azt mondták, „jól van ez így”. Szerintük jól van a 4-500 forintos bébiétel, jól van az, hogy egy gyerekruha vagy adott esetben egy kiscipő olyan horrorisztikus áron van, hogy egy átlagkeresetű család nem tudja azt megvásárolni.

Z. Kárpát Dániel felszólította a fideszes képviselőket, hogy szavazzák meg a családokat támogató csomagjuk minden egyes elemét. Ezek közül az egyik legfontosabb talán a kilakoltatási moratórium elrendelését követelő javaslatuk.

Hírdetés

Úgy látja, brutálisan felpörögtek az elhelyezés nélküli kilakoltatások száma.

Azt látjuk, hogy lényegében a végrehajtók paradicsomává válik ősszel Magyarország

– fogalmazott.

Hozzátette, azt sem érti, hogyan nem támogatja a kormány azt, hogy ne érinthessék a minimálbért és a minimálnyugdíjat a végrehajtói letiltások egy válsághelyzet közepén.

„Egy jól behatárolható, a létfenntartáshoz szükséges összeget mentesítsenek a végrehajtás alól, mert most az érintettek túlélése a tét” – mondta.

Elmondta, újra be fogják nyújtani ezt a javaslatukat, még mélyebben kidolgozva.

„Azt várom a kormánytól, hogy mondja ki, hogy a piacosított rezsiszámlákon nem fog extraprofitot realizálni, nem fog extraprofitot beszedni a magyar családok nyomorából.”

A Jobbik azt akarja, hogy a kormány engedje el a rezsiszámlák ÁFA-tartamát, hagyja azt a családoknál. Hozzátette, olyan monitoringrendszert dolgoztak ki, amely garantálja, hogy az ÁFA-csökkentés valóban átcsökkenéshez vezessen. Ennek bevezetése csak a kormányzati szándékon múlik.

A jobbikos képviselő felszólalására a fideszes Vitályos Eszter parlamenti államtitkár válaszolt, aki felmondta a szokásos sorvezetőt, miszerint a polgári-nemzeti kormány megvédik a magyar családokat az orosz-ukrán háború, illetve az elhibázott brüsszeli szankciók miatt keletkezett válság idején is.  Úgy látja, a baloldal minden olyan brüsszeli döntésnek szurkol, amely a magyar családokat hozza hátrányos helyzetbe.

Az ÁFA kapcsán kifejtette, a különböző külső tényezők miatt az árak „rugalmasan felfelé, lefelé azonban rugalmatlanul reagálnak”. Vitályos szerint az áfamérték-csökkenése nem jelenne meg az árakban. Ezután számokat, statisztikákat sorolt, amelyek alapján ma kevesebb embert érint a szegénység és a relatív jövedelmi szegénység.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »