Yoda is bekerült az Oxford Dictionarybe

Yoda is bekerült az Oxford Dictionarybe

Mostantól mindenki kedvére yolózhat meg oompaloompázhat.

Megértük ezt is: hivatalosan felvették az angol nyelvhelyesség tárába a You Only Live Once, azaz az egyszer élsz kifejezés kezdőbetűiből alkotott, már régóta ismert, ám a netes szubkultúrában pár éve vírusként szétspriccelt YOLO mozaikszót – derült ki az Oxford English Dictionary (OED) friss összeállításából.

A szótár egyébként 1200 új szóval és kifejezéssel bővült – közölte az amerikai közszolgálati rádió vonatkozó cikkében.

A Star Wars-fanatikusok is örülhetnek, ugyanis a Yoda is hivatalos része lett az angol nyelvi panoptikumnak, ahogy az abból formált Yoda-like (Yoda kinézetű) melléknév is felvételre került.

A jedi mester kedvelői mellett az 1984-es, Szörnyecskék című film rajongói is örömmel nyugtázhatják a változtatásokat, miután a kis lények elnevezése, a gremlin is ott van a listán.

Ha pedig már a netes kultúrkörből beemelt kifejezésekről ejtünk szót, ugyancsak a hivatalos nyelvhasználat szintjére emelték a clickbait (klikkvadász) szóalakot, amely olyan szenzációhajhász tartalmakat, honlapokat jelöl, amelyeknek az az egyetlen céljuk, hogy az olvasókat az adott honlapra irányítsák, s így növeljék annak látogatottságát.

A nyelvi rendszerező munkát 1857 óta folytató, az interneten 2000 óta elérhető OED szerkesztői a mostani bővítéssel egyebek mellett a kedden épp száz éve született, norvég származású brit Roald Dahl író előtt is tisztelegnek. Az összeállításba így most bekerült Dahl híres mesekönyvének, a Charlie és a csokigyárnak az egyik karakterét jelölő oompa-loompa. Egyébként az író jegyzi a gremlin kifejezést is, hiszen a Steven Spielberg producerkedésével készített amerikai film az ő 1943-as, azonos című történetéből nőtte ki magát.

YOLO-történetA szemfüleseknek feltűnhet, hogy a YOLO már korábban bekerült a hivatalos szakzsargonba, ugyanis a netes szóhasználat trendjét követve több hasonló kifejezéssel egyetemben azt már 2014-ben felvették az OxfordDictionaries.com online szótárába. Ezt a kiadvány ugyancsak az Oxford University Press gondozza, ahogy az OED is az ő kezük alatt formálódik. A különbség az, hogy míg az előbbi egy sima szótár, addig az utóbbi a hivatalos „nyelvtani biblia”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »