XVI. Benedek emeritus pápát köszöntötték a Vatikánban pappá szentelésének 65. évfordulóján

XVI. Benedek emeritus pápát köszöntötték a Vatikánban pappá szentelésének 65. évfordulóján

Június 28-án, Szent Péter és Pál apostolok ünnepének vigíliáján az Apostoli Palota Kelemen termében köszöntötték Benedek pápát. Ferenc pápa elismeréssel és szeretettel szólt elődje hitéről, hűségéről, és arról, hogy imáival támogatja az egyházat.

Az ünnepi eseményen Ferenc pápa mellett a kuriális bíborosok és érsekek vettek részt és együtt köszöntötték a két Ratzinger testvért, Josephet és Georgot, aki szintén jelen volt az ünnepen, hiszen őt is 1951. június 29-én szentelték pappá.

Ferenc pápa köszöntése után Gerhard Ludwig Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa, Angelo Sodano bíboros, a bíborosi kollégium dékánja méltatta a Benedek pápa papi szolgálatát, amit az ünnepelt maga meghatott szavakkal köszönt meg.

Ferenc pápa köszöntő beszédében XVI. Benedek egyik írásából idézett, melyben a nagy teológus a papság misztériumáról elmélkedik, amit Jézus kérdésében talál meg: „Péter, szeretsz-e engem?”. Az Úr ebben a kérdésében a bárányok legeltetését erre a szeretetre alapozza. Mert a szolgálat csak akkor működik, ha él ez a szeretet Jézus iránt, amit Péter így vallott meg: „Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy én szeretlek téged!”. Ez az, ami XVI. Benedek papi és teológusi szolgálatát uralta és jellemzi ma is, és amit ő maga úgy nevezett, mint a „szeretett lény keresését” – hangsúlyozta Ferenc pápa. „Tekintetével és szívével az Úr felé fordulva, ma még intenzívebben és fénylőbb módon szolgálja továbbra is az egyházat és meg nem szűnően járul hozzá annak további gyarapodásához, itt a Vatikánban a kicsi Mater Ecclesiae monostorban.”

Ferenc pápa párhuzamot vont Szent Ferenc életének a San Damiano-templomban indult kezdete és a porciunkulai befejezése között, ahol életének utolsó szakaszát az Egyház Anyja közelségében élte le. Hozzátette, hogy arról a helyről, ahol XVI. Benedek pápa él, odaadás és hűség árad, amely erőt ad neki és az egész egyháznak.

„Kedves testvérem” – szólította meg végül elődjét Ferenc pápa az egész egyház nevében, azt kívánva neki, hogy továbbra is mindig érezze magán az irgalmas Isten kezét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »