XIII. Lovas Világkupa Budapesten

Hétvégén a budapesti Papp László Sportarénában zajlott XIII. Lovas Világkupa kilenc ország – Magyarország, Ausztria, Csehország, Fehéroroszország, Lengyelország, Németország, Norvégia, Románia, Szlovákia – részvételével, 70 lovassal, 140 lóval, 9 versenyszámban, összesen 400 starttal.

Az indulók között Európa rangos versenyzői közül ott volt az osztrák Gerfried Puck és Csehország legjobbja, Aleš Opartný is. A teljes magyar élmezőny nevezett, az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Jármy Vince, az olimpiai kvalifikációs verseny nagydíjának győztese, ifj. Szabó Gábor és a Sportarénában mindig nagyon eredményes ötszörös magyar bajnok, Horváth Balázs.

A pénteki első helyezettek:
CSI2* Silver Tour: Oda Charlotte Lyngvaer Guanita nevű lovával (Norvégia)
CSI2* Bronze Tour: Jármy Vince, Cessna (Magyarország)
CSI2* Nagydíj minősítő versenyszám: Aleš Opartný, Ducato (Csehország)

A szombati eredmények:
CSI2* Bronze Tour: Buza Patrik, Opál (Magyarország)
CSI2* Gold Tour Longine világranglista pontokért: Aleš Opartný, Forever (Csehország)
CSI2* Silver Tour: ifj. Szabó Gábor, Timpex Bölcsész (Magyarország)

Hírdetés

Vasárnapi eredmények:
CSI2* Bronze Tour Final: ifj. Szuhai Gyula, Chacco Boy (Magyarország)
CSI 2* Silver Tour Final: Oda Charlotte Lyngvaer, Guanita (Norvégia)
CSI3* Nagydíj a Herendi díjáért: négy lovas került az összevetésbe, melyet az osztrák Peter Englbrecht nyert Ultimus nyergében. Második a cseh Natalie Rouckova Getway W nevű lovával. Legjobb magyarként Faluhelyi Ádám Filigrával vívta ki a rangos harmadik helyet.

Szotyori-Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke, a Díjugrató Szakág elnöke a következőképpen értékelte a versenyt: „A nemzetközi és a hazai kitüntető érdeklődés, a kilenc versenyszám színvonala, az élvonalban járó lovasok fellépése, a versenyek hangulata – egybehangzó vélemények szerint bizonyította, hogy több évi szünet után érdemes és hasznos volt visszahozni a legnépszerűbb lovassportágat, a díjugratást a Papp László Sportaréna programjába. Meglepetésre az utánpótlás lovasaink kitűnően szerepeltek: három versenyszámot nyertek és több értékes helyezést értek el. A Nagydíjban kivívott harmadik helyezésünk bizonyítja, hogy lovasaink ott vannak a legjobbak között.”

Fogathajtó csúcstalálkozó
Lyon (Fra), Maastricht (NED) és Stuttgart után a Fogathajtó Világkupa sorozatban induló 10 hajtó közül öten Budapesten álltak starthoz. (A mezőny másik fele ugyanekkor Stockholmban lépett fel.)
Ijsbrand Chardon (Hollandia): a tizenháromszoros világbajnok. Ötször volt a világ legjobb hajtója. Az Arénában már háromszor nyert.
Bram Chardon (Hollandia): ötszörös póni négyesfogathajtó világbajnok. Tavaly ő nyert Budapesten.
Jerome Voutaz (Svájc): ötszörös svájci bajnok. 2018-ban Budapesten második.
Chester Weber (USA): 2018-ban csapat világbajnok, egyéni ezüstérmes.
Dobrovitz József világbajnok. 2010 óta a fedett pályás sorozat sikeres résztvevője. 2011-ben a világkupa döntő ezüstérmese.

A világszínvonalú hajtások hangulata is bizonyította, hogy a fedeles fogatverseny egy különleges világ. A tizenkét akadállyal nehezített pálya, a felfokozott hangulatú fedeles verseny izgalmas, látványos, pergő látványosságot nyújtott.

Mindössze kéttized másodperc döntött az első hely sorsáról. Az összevetésben apa és fia – Ijsbrand és Bram Chardon között dőlt el a végső sorrend. Idén az édesapa volt az eredményesebb, ezzel negyedik győzelmét aratta Budapesten Ijsbrand Chardon. A harmadik helyen magyar hajtó, Dobrovitz József végzett.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »