World of Women – Interjú a zselízi származású zenésszel, Mágyel Dáviddal

World of Women – Interjú a zselízi származású zenésszel, Mágyel Dáviddal

A zselízi származású jazz-zongoratanár, Mágyel Dávid manapság saját zenestúdiót működtet a norvégiai Bergenben. Újszerű zongoraoktatási módszerét is bemutató oktatóvideóinak több milliós nézettsége van a YouTube-csatornáján. A napokban World of Women címmel jelent meg önálló zongoraalbuma. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

Ez az első önálló albumod?

Bár megjelentek tőlem korábban is zongoradarabok az interneten, mégis úgy tekintek erre az albumra, mint az első önálló zongoraalbumomra. Minden egyes szám egy rögtönzött zongora improvizáció eredménye, amit otthon játszottam fel, Bergenben.

Mit lehet tudni a dalok felvételeiről?

Hírdetés

Egy hónapon keresztül, minden este hagytam „elábrándoztatni magam” egy korábbi kapcsolatomról, volt szerelmemről, női barátomról, majd leültem a zongorához és órákon át tartó improvizációkon keresztül próbáltam magam előtt is letisztázni, hogy mit is jelentenek ezek a kapcsolatok a számomra, hosszú évek múltán is. Ezeket az improvizációkat aztán visszahallgattam és amint úgy éreztem, hogy egy bizonyos rész őszintén tükrözi az érzelmeimet vagy épp azt a képet, amit arról a bizonyos nőről őrzök magamban, azt kiragadtam és egy 2-3 perces apró zongoradarabbá változtattam át.

Honnan az ötlet, hogy ilyen formában „tisztelegj” a számok címeiben is megjelenő lányok/nők előtt?

Ha lepörgetem magam előtt az eddigi életem fontos eseményeit, azt látom, hogy a legmeghatározóbb élmények ezekhez a nőkhöz tartoztak, minden más lecserélhető vagy felejthető. Hogy ezt miért érzem így, és miért nem inkább a sikereimet, utazásaimat vagy épp kalandjaimat dédelgetném az emlékeimben, nem tudom. Azt viszont tudom, hogy kimondhatatlanul hálás vagyok azokért az évekért, amiket együtt tölthettem ezekkel a barátokkal és szerelmekkel, szóval ez az ötlet, hogy tisztelegjek előttük és tudtukra adjam hálámat zene formájában, már régóta lappangott bennem.

Mit érdemes még tudni az albumról? Mi az, amit az album kapcsán megosztanál az olvasókkal?

Sokáig halogattam ennek az albumnak az elkészítését, mindaddig, amíg Yam Karkai megjelent a képben és biztatott ennek elkészítésében. Yam, aki szintén szerepel az albumon, nemrégiben publikálta rajzait World of Women néven, ami pár óra leforgása alatt világsiker lett, Yam pedig multimilliomos. Yam műveinek középpontjában mindig is nők szerepeltek, s már korábban is dolgoztunk együtt; egy bizonyos képéhez készítettem egy zongoradarabot. Nem volt kérdés, hogy újra összeálljunk, s alkossunk valami nagyot közösen. Az album érdekessége még az is, hogy ez a tizennégy nő tíz különböző nemzetiséget foglal össze; három magyar nemzetiségű. Bár ez még egy elég nagy titok, de azt is el merem mondani, hogy az egyik zongoradarabhoz magyar szöveg is íródott, s több mint valószínű, hogy hamarosan az a verzió is napvilágot fog látni…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »