WHO: állandó nyomás nélkül a vírus folyton vissza fog térni – ÖSSZEFOGLALÓ

Állandó nyomás nélkül az új típusú koronavírus állandóan vissza fog térni – figyelmeztetett hétfőn Genfben Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója.

Hívhatják második hullámnak, hívhatják akárhogyan, ha enyhül rajta a nyomás, a vírus vissza fog térni – figyelmeztetett Ryan. A szakértő szerint a vírust nagyon nehéz megállítani. Ryan szerint a kontaktkövetés, a tesztelés és a járványgóc megjelenése után a helyi intézkedések révén lehet megakadályozni, hogy újabb országos karanténokra legyen tavasszal szükség.

Nagy-Britanniában hétfőre 816 új igazolt fertőzöttet jelentettek, kevesebbet, mint az előző nap – 1062 -, amely a legmagasabb volt június vége óta. Eddig 311 641 embert fertőzött meg a koronavírus, a betegségbe 46 574 ember halt bele, közülük nyolcan a megelőző 24 órában.

Olaszországban az elmúlt napban 259 új fertőzöttet jelentettek, kevesebbet, mint a hét végén. A járvány februári kezdete óta 250 825 embert fertőzött meg a vírus. Négy új halálesettel 35 209-re nőtt a járvány halálos áldozatainak a száma.

Spanyolországban hétfőn 28 503 halálesetet és 332 216 fertőzöttet tartottak nyilván.

Hírdetés

A görög kormány elrendelte a bárok és éttermek éjszakai zárva tartását a népszerű üdülőhelyeken, így Míkonoszon, Szantorinin, Korfun, Rodoszon és Krétán keddtől. A Belgiumból, Csehországból, Hollandiából és Spanyolországból és Svédországból repülőn érkező utasoknak augusztus 17. után két napnál nem régebbi negatív vírustesztet kell bemutatniuk, akárcsak a szárazföldi határokon érkezőknek.

Kelet-Európában továbbra sem lassult számottevően a járvány terjedése.

Romániában 1200 körül stabilizálódott az elmúlt napokban diagnosztizált új koronavírus-fertőzések száma, a súlyos eseteké azonban tovább emelkedett: hétfőn már 476 válságos állapotban lévő fertőzöttet ápoltak intenzív terápián. Hétfőn újabb 29 halálesetet jelentettek, ezzel 2729-re nőtt a járvány romániai áldozatainak száma. Az ismert aktív eseteké meghaladja a 29 500-at, közülük 7763-an vannak kórházban.

Szerbiában szeptember elsején biztosan elkezdődik a tanév, a tervek szerint azonban – a koronavírus-járvány megfékezés érdekében – egyelőre csak az általános iskolák alsóbb osztályainak diákjai járnak majd órákra. A felsőbb osztályosok, illetve a középiskolások felváltva járnak majd iskolába és tanulnak otthon a virtuális oktatás lehetőségeit kihasználva. Szerbiában vasárnapról hétfőre 27 863-ról 28 099-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap kilenc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel a halottak száma 641-re emelkedett.

Ukrajnában vasárnap is több mint ezer új beteget regisztráltak, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma velük együtt már megközelítette a 82 ezret, az elhunytaké pedig meghaladta az 1900-at. Kárpátalján a legfrissebb adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma 5809-re, az elhunytaké két újabb áldozattal 222-re emelkedett, miközben eddig 2497-en győzték le a kórt.

Ukrajna egy hét vörös zónás besorolás után ismét zöld zónába tette Magyarországot, így a Magyarországból Ukrajnába érkezőknek nem kell sem karanténba, sem önelszigetelésbe vonulniuk, vagy tesztekkel igazolniuk a fertőzés hiányát.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »