Weber "igyekszik mértékletességre bírni" Orbánt

Az Európai Néppárt (EPP) szolidaritást vár Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől – mondta Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Der Tagesspiegel című német lap keddi számában a migrációval foglalkozó új magyar kormányzati kampánnyal kapcsolatban.

A liberális irányultságú berlini lap az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségére pályázó bajor politikus törekvéseiről szóló írásában kiemelte, hogy a magyarországi kormányzati kampány ügye választásra kényszeríti Manfred Webert. El kell döntenie, hogy hagyja-e tovább lappangani a vitát a magyar kormányfővel, vagy az egyre erősebb nyomásnak engedve arra az álláspontra helyezkedik, hogy az EPP-nek meg kell válnia a Fidesztől, Orbán Viktor pártjától. Egyelőre igyekszik mértékletességre bírni a Fidesz vezetőjét. “Azt várjuk tőle, hogy viselkedjék szolidárisan az EPP-ben” – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy a kampány az EB jelenlegi elnökét, Jean-Claude Junckert is célozza, kiemelte: „nem lehet, hogy egy párt az EPP-n belül ennyire keményen lépjen fel a saját, EPP-s bizottsági elnökkel szemben”.

Hírdetés

A Der Tagesspiegel a többi között hozzátette, hogy Manfred Weber a magyar kormányfőtől eltérően differenciáltan – többsíkúan, a különbségekre ügyelve – közelíti meg a migráció ügyét. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa erről elmondta, hogy „az emberekkel az utcán, egy gazdaság udvarán vagy a piacon beszélgetve mindig az illegális migráció és a biztonságérzet kérdése kerül elő elsőként”.

Ezért az EP-választás kampányában világossá akarja tenni, hogy az EPP „az az erő Európában, amely gondoskodik az EU külső határának védelméről”.

Ugyanakkor biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy „továbbra is segítsünk védelemre szoruló embereknek, korlátozott időre és kontingensekben” – előre meghatározott létszámú csoportokban – “például az ENSZ áttelepítési programjainak keretében” – mondta Manfred Weber.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »