Weber: a következő napok az utolsó reményt jelentik a Fidesz számára

Weber: a következő napok az utolsó reményt jelentik a Fidesz számára

A Fidesz nem mutat kompromisszumkészséget, pedig a következő napok az utolsó esélyt jelentik számára, hogy megmutassa, kész az Európai Néppárt része lenni, amelyre a kompromisszumok keresése a jellemző – mondta a néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője a PAP lengyel hírügynökség szerdán közzétett cikkében.

Manfred Weber abból az alkalomból nyilatkozott, hogy az EPP vezetése csütörtökön és pénteken Varsóban tartja egyik kihelyezett ülését, az EP-választásokat megelőző kampány keretében.

Weber az EPP számára megterhelőnek nevezte a Fidesz által “az utóbbi időben tett lépéseket”, többek között abszurdnak minősítve a CEU helyzetét. Jelezte: március 20-áig a frakció törekedni fog a problémák megoldására.

“Minden Budapest, illetve a Fidesz magatartásán múlik” – húzta alá. 

“Nekik kell jelezniük, hogy maradni szándékoznak az EPP-ben” – fűzte hozzá.

Felidézte: az EPP alapítói “mindig az együttműködés és a kompromisszum mellett álltak ki”. 

Ehhez viszont kétoldalú készség szükséges – jegyezte meg.     

“Meg kell mondanom, hogy most sem a Fidesz, sem Orbán Viktor részéről nem látok kompromisszumkészséget”

Hírdetés

– fogalmazott Weber.

Szerinte a következő napok utolsó esélyt jelentenek a Fidesznek, hogy “megmutassa arra való hajlandóságát, hogy azon család része legyen, amelyben kompromisszumokat kötnek”.    

“Március 20-áig az összes megoldás az asztalon van” – tette hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az EP-választások után feltehetőleg a mainál kevesebb mandátummal rendelkező EPP nyit-e új pártok, például a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) felé, Manfred Weber leszögezte: a frakció lengyelországi partnere az ellenzéki Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt.

Örömét fejezte ki, hogy öt lengyel ellenzéki párt – köztük a PO – Európai Koalíció (EK) nevű szövetségként indul az EP-választáson. 

“Ez világos döntés elé állít (mindenkit), hogy az ország hosszú távon a +polexit+ (az EU-ból való lengyel kilépés) irányában haladjon vagy sem” – jelentette ki. Úgy látja: az ellenzéki szövetség az Európa-párti Lengyelország mellett áll ki.

Arra a kérdésre reagálva, hogy Lengyelország a kilépés felé tart-e, Weber nyugtalanítónak nevezte “a Brüsszel-ellenes, az EU-n belüli együttműködés ellen irányuló légkört”. 

Úgy látta: erősíteni kell az uniós intézményeket, védeni kell az elért eredményeket. 

“Ezt megteszi a mi partnerünk, a PO” – jegyezte meg manfred Weber.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »