Wass Albert-kiállítás is lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Wass Albert-kiállítás is lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Többek között Wass Albert-kiállítást is tervez a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatói tisztségére kinevezett Prőhle Gergely.

ProhleGergely_bPrőhle Gergely

A Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kedden jelentette be, hogy 2017. január 1-jétől Prőhle Gergelyt bízzák meg a fővárosi közgyűjtemény főigazgatói feladatainak ellátásával. A megbízatás öt évre szól; Prőhle Gergely hivatalba lépéséig E. Csorba Csilla, az intézmény megbízott főigazgatója vezeti a múzeumot, akinek 2016 elején lejárt a mandátuma.

A korábban a budapesti külügyminisztériumban és az EMMI-nél helyettes államtitkári tisztséget betöltő Prőhle Gergely a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta: nem tartja problematikusnak, hogy korábban nem vezetett múzeumot. Szerinte egyéb vezetői tapasztalatait és diplomataként, illetve külügyminisztériumi államtitkárként szerzett nemzetközi kapcsolatait jól tudja majd kamatoztatni a múzeum élén, amennyiben „kellő alázattal” kezd hozzá a feladathoz.

„Az ember öregségére szívesebben foglalkozik olyan dolgokkal, amelyekkel kapcsolatban fennáll a maradandóság alapos gyanúja. A Petőfi Irodalmi Múzeum esetében nemzeti kincsekről van szó, amelyek már kiállták az idő próbáját” – nyilatkozta a napilapnak a leendő főigazgató.

Prőhle Gergely főigazgatói pályázatában a tervezett kiállítások között szerepel egy nagy Kassák Lajos-kiállítás, a jövő évi Arany János-emlékév kapcsán egy Arany János-kiállítás és egy Wass Albert-kiállítás is. A Magyar Nemzet szerint a Wass Albert-kiállítást Prőhle azzal indokolta: „ha egy írónak ennyi szobra van egy országban, akkor foglalkozni kell a jelenséggel”.

Prőhle Gergely 1965-ben született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a német Friedrich Schiller Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karának magyar-német szakán végezte, 1989-90-ben a Hamburgi Egyetemen DAAD-ösztöndíjas volt, 1995 és 1998 között a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Posztgraduális Nemzetközi és Diplomáciai Tanulmányok Intézetének, 2006 és 2009 között az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem PhD programjának hallgatója volt.

1988-tól publikált különféle lapokban, oktatott az ELTE-n, 1992-98 között a Friedrich Naumann Alapítvány igazgatója volt. 1998-2000 között a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium közigazgatási államtitkáraként dolgozott. 2000-2003-ig Magyarország berlini, 2003-2005 között berni nagykövete volt, 2005-től a Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese. 2010-2014-ig a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »