Washington visszaadja az ellopott műkincseket Bagdadnak

Washington visszaadja az ellopott műkincseket Bagdadnak

Az Egyesült Államok szerdán önként visszaadta Iraknak a Gilgames-táblát, egy 3500 éves műkincset, amelyet valószínűleg az 1991-es öbölháború során lophattak el egy bagdadi múzeumból. A nagyjából tenyérnyi agyagtábla, amely sumér szövegrészleteket tartalmaz az egyik legrégebbi irodalmi alkotásként számon tartott Gilgames-eposzból, valószínűleg csak 2007-ben – Londonon keresztül – juthatott el a tengerentúlra. 

Hét évvel később 1,7 millió dollárért a Hobby Lobby műkincskereskedő cég vásárolta meg, majd állította ki a washingtoni Biblia Múzeumában.

Sokáig azonban nem csodálhatták a látogatók. A cég csakhamar a hatóságok célkeresztjébe került, amiért megfelelő dokumentáció nélküli, gyanús eredetű műtárgyakat vásárolt. 2017-ben kiegyeztek, hogy a kifogásolt darabokat visszaadják és hárommillió dolláros büntetést fizetnek, közleményükben pedig elismerték, hogy nem voltak elég körültekintőek a beszerzésben. Az összeg aligha vágta őket a földhöz:

Két évvel ezelőtt az amerikai igazságügyi minisztérium a Gilgames-táblát is lefoglalta, amely hosszú procedúra után összesen 17 ezer másik, az öbölháború, a 2003-as invázió, majd az Iszlám Állam elleni harc során zsákmányolt iraki műemlék mellett most visszatérhet Bagdadba.

Hírdetés

A kulturális műemlékek fosztogatása és eladása megélénkült a régióban dúló fegyveres konfliktusok miatt – figyelmeztetett az eset kapcsán az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

Az UNESCO szerint az ősi műemlékek, különösen az írás eredetével kapcsolatosak iránt óriási a kereslet, amiből „a rossz fiúk” könnyedén profitálhatnak.

Azt pedig még megbecsülni is nehéz, valószínűleg dollármilliárdokban mérhető, hogy mennyi és milyen értékű emléktárgy keringhet a feketepiacon vagy gazdagíthatja magángyűjtők eldugott kiállításait. Állítólag a régészeti lelőhelyekről származó egyszerű tárgyaktól kezdve a teljes múmiákig minden beszerezhető. Ha a csempészett áruk végül elő is kerülnek, elmozdításuk eredeti környezetükből önmagában is jelentős kárt okoz a régészeknek.

A Gilgames-tábla visszaszolgáltatásától most éppen azt remélik, hogy azt az egyértelmű üzenetet küldik vele: vége azoknak az időknek, mikor könnyűszerrel lehetett illegálisan műtárgyakat beszerezni.

Az Egyesült Államoknak ebben a háborúban is vezető szerepe van, mert az UNESCO szerint a műkincs-kereskedelem 44 százalékát ott bonyolítják. Idén már több másik állammal, Pakisztánnal, Kambodzsával, Thaifölddel, Nepállal és Srí Lankával is kötöttek hasonló megállapodásokat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »