Washington végül beletörődik, hogy Aszad a helyén marad?

Washingtonban megértésre talált Moszkva álláspontja, miszerint Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa nem képezheti vita tárgyát – idézte az Interfax hírügynökség pénteken Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettest.

Magyar Menedék - Ősmagyar

“A jelenlegi politikai folyamat nagyrészt annak köszönhetően vált lehetővé (Szíriában), hogy Washingtonban hosszú távon megértésre talált Moszkvának az az alapvető álláspontja, miszerint a szíriai elnök sorsáról való döntés a mostani szakaszban nem szerepelhet a napirenden” – hangoztatta Rjabkov John Kerry amerikai külügyminiszter szerdai és csütörtöki moszkvai tárgyalásait kommentálva.

Maga Kerry, aki az orosz fővárosban Vlagyimir Putyin elnökkel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel is egyaránt négy-négy órás tárgyalást folytatott, a TASZSZ orosz állami hírügynökség által pénteken közölt exkluzív interjújában arról beszélt, hogy Washington szeretne visszatérni a Moszkvával folytatott normális párbeszédhez, és hangot adott véleményének, amely szerint ebben az irányban történt is előrelépés.

Kerry szerint a világpolitika jelenlegi legfontosabb témái a szíriai és az ukrajnai válság, a szélsőséges jelenségekkel szembeni fellépés, valamint az amerikai és az orosz erőfeszítések összefogása e problémák megoldása érdekében.

“Sokkal jobb lesz az orosz nép számára, ha képesek leszünk kivívni a békét Ukrajnában és Szíriában. Ez jelentős mértékben megújítja az Egyesült Államok és Oroszország viszonyát annak érdekében, hogy együtt tudjunk működni bármilyen kihívással szemben” – mondta.

Kerry úgy vélekedetett, hogy a Szíria ügyében kialakult amerikai-orosz általános egyetértés és az ott elért fegyvernyugvás elő fogja segíteni az eheti brüsszeli terrorcselekményekhez hasonló események megakadályozását.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »