Washington új fegyverkezési versenybe kezdene

Washington új fegyverkezési versenybe kezdene

A szárazföldi telepítésű közepes és rövid távolságú rakéták felszámolásáról szóló (INF) egyezmény felmondásával az Egyesült Államok gyakorlatilag újabb fegyverkezési versenyt indítana el – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

„Moszkva a John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó moszkvai tárgyalásai alatt elmondottakból arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államok meghozta döntését, és hamarosan megkezdi szerződésből való kilépés hivatalos folyamatát” – mondta el a Kreml szóvivője.

Dmitrij Peszkov úgy vélekedett, hogy ez „nagyon veszélyes elhatározás”, mert gyakorlatilag egyet jelent annak a szándéknak a kihirdetésével, hogy az Egyesült Államok fegyverkezési versenybe bonyolódjon. Ez, mint mondta, „veszélyesebbé teszi a világot”.

Hírdetés

Kérdésre válaszolva közölte, hogy Moszkva kész megvitatni Vlagyimir Putyin orosz elnök washingtoni látogatásának lehetőség Elmondta ugyanakkor, hogy az orosz és az amerikai elnök kölcsönös látogatásának lehetőségéről csak általánosságban esett szó a Boltonnal folytatott tárgyalások során. Bolton Putyin jövő évi egyesült államokbeli látogatásának lehetőségéről tett említést.

Peszkov hangsúlyozta, hogy a fő figyelem jelenleg Putyin és Donald Trump amerikai elnök november 11-i párizsi lehetséges találkozójának előkészítésére irányul. A két államfő más országok vezetőivel együtt az első világháborút lezáró fegyvernyugvás 100. évfordulójára utazik majd a francia fővárosba. Noha Putyin és Trump eddig több nemzetközi fórumon is találkozott egymással, teljes értékű csúcstalálkozó eddig csak július 16-án Helsinkiben jött létre közöttük.

Az orosz elnöki szóvivő nem erősítette meg azt az értesülést, amely szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a jövő héten Oroszországba látogat.

Elismerte, hogy a vizit előkészítése folyamatban van, de annak dátumáról Peszkov szerint nem született döntés. Kim érvényes oroszországi meghívással rendelkezik, amelynek a várakozások szerint az év vége előtt eleget tesz eleget.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »