Washington sürgeti az ideiglenes venezuelai államfő elismerését

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken közleményben sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) Juan Guaidó venezuelai ideiglenes államfő elismerésére.

Az amerikai diplomácia irányítója pénteken New Yorkba utazik, ahol szombaton vitatja meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa a venezuelai válságot.

A BT tizenöt tagjának összehívását az amerikai kormányzat kérte, még szerdán, miután Mike Pompeo részt vett a washingtoni székhelyű Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ)tanácskozásán.

A miniszter az AÁSZ tagországait is arra sürgette, hogy ismerjék el Guaidót ideiglenes államfőnek. Az ügyben az AÁSZ is megosztott: egyes tagállamai – köztük Brazília, Argentína, Chile vagy Peru – elismerték Guaidót, míg mások  – mint például Bolívia – elutasították ezt, vagy Mexikóhoz hasonlóan semlegesek maradtak.

Pénteken Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete az ENSZ-székhelyén újságíróknak azt mondta: a BT-ülésen Moszkva ellenezni fogja Juan Guaido elismerését ideiglenes államfőként.

Maduro elkötelezett a párbeszéd iránt, de Guaidó elutasítja azt

Az önmagát a héten Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó pénteken elutasította Nicolás Maduro hivatalban lévő államfőnek a párbeszédre tett javaslatát, további megmozdulásokra sürgetve egyúttal a kormányellenes tüntetőket. Maduro egy sajtótájékoztatón azt mondta: kész találkozni ellenfelével, hogy párbeszédet kezdjen vele.

Guaidó határozottan elutasította a venezuelai államfő javaslatát, kijelentve: nem fog részt venni semmilyen hamis párbeszédben a kormánnyal. „Az elnyomás, amikor eredménytelennek bizonyul, hamis párbeszéddé válik” – jelentette ki.

Hírdetés

Az önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító politikus azt mondta, hogy csak akkor hajlandó Maduro kormányával tárgyalni, ha az elnök felhagy a hatalombitorlással, és szabad választásokat írnak ki. Guaidó beszéde előtt egyperces hallgatást kért a brutális elnyomás 26 halálos áldozatának emlékére.

Guaidó újabb tüntetésekre szólította fel híveit

A Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője (OVCS) nevű helyi civil szervezet legutóbbi adatai szerint legalább 26 ember vesztette életét az elmúlt napok kormányellenes tüntetésein. Twitter-bejegyzésében a szervezet hozzátette, hogy ez csak az azonosított halálos áldozatok száma. A Foro Penal (FPV) nevű venezuelai jogvédő szervezet igazgatója, Alfredo Romero pénteken újságíróknak elmondta, hogy hétfő óta 369 embert vettek őrizetbe az országban az eseményekkel összefüggésben.

Az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke pénteken jelent meg először nyilvánosan azóta, hogy szerdán Venezuela ideiglenes elnökének nyilvánította magát. Guaidó újabb megmozdulásokra és tüntetésekre szólította fel híveit.

Elmondta továbbá, hogy vasárnap várhatóan átadják a hadseregnek és a rendőrségnek a parlament által jóváhagyott amnesztiatörvény másolatát, amely azokra vonatkozna, akik megtagadják a törvénytelen elnöknek tartott Maduro utasításait.

Maduro az elnöki palotában pénteken tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy elkötelezett a párbeszéd iránt, dacára a venezuelai ellenzék és a külföldi beavatkozás legutóbbi akcióinak.

A hivatalban lévő venezuelai elnök szerint azonban Guaidó találkozott Diosdado Cabellóval, a kormányzat által életre hívott alkotmányozó nemzetgyűlés vezetőjével, akivel arról beszélt, hogy új párbeszédet hoznak létre. Maduro üdvözölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szombatra tervezett ülését Venezuelával kapcsolatosan.

A hivatalban lévő venezuelai elnök reagált arra is, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön 20 millió dolláros humanitárius segítséget ígért Guaidó átmeneti kormányának. Maduro szerint Pompeo az összeggel „megvetését fejezi ki a venezuelai ellenzék iránt”.

Maduro ezzel kapcsolatosan találgatásokba kezdett, hogy vajon – az Egyesült Államokhoz hasonlóan Guaidót szintén elismerő – Kolumbia kormánya is 20 millió dollárt fog adni? A hivatalban lévő venezuelai elnök kijelentette: Kolumbia “legfeljebb kokaint ajánlhatna fel”, ha segíteni akarna.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »