Washington: Oroszország adja vissza a Krímet!

Washington: Oroszország adja vissza a Krímet!

Az új amerikai kormányzat keményen fog fellépni Oroszországgal szemben, még akkor is, ha bizonyos területeken szeretne együttműködni vele – jelentette ki Sean Spicer fehér házi szóvivő kedden, szokásos napi sajtóértekezletén a Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó lemondásával kialakult helyzetre reagálva.

krim_parl_b

A szóvivő szerint „az egész helyzet iróniája, hogy az elnök változatlanul hihetetlenül kemény” Oroszországgal szemben. Donald Trump változatlanul napirenden tartja az Oroszország által elcsatolt Krím-félsziget ügyét, „amelynek elfoglalását az előző amerikai kormányzat lehetővé tette” – mondta Spicer. Hangsúlyozta azt is, hogy az új amerikai ENSZ-nagykövet már az első munkanapján az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt kemény hangon szóvá tette a Krím orosz elfoglalását.

„Trump elnök nagyon világossá tette, hogy elvárja az orosz kormányzattól az ukrajnai erőszak csökkentését és a Krím visszaadását” – fogalmazott Spicer, hozzátéve, hogy az amerikai elnök ugyanakkor – az előző amerikai kormányzatoktól eltérően – „maradéktalanul arra számít és azt akarja, hogy együttműködjön Oroszországgal, és így közösen megoldhassanak sok, a világot fenyegető problémát, köztük az Iszlám Állam és a terrorizmus ügyét”. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Spicer szavaira reagálva szerdán közölte: a Krím félsziget Oroszország része, és Oroszország saját területeit nem adja vissza.

Orosz–amerikai incidens

Orosz repülőgépek a Fekete-tengeren megközelítették az amerikai haditengerészet egyik rombolóhajóját – közölte kedden az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának szóvivője. Az incidensek február 10-én történtek, de a szóvivő, Danny Hernandez csak most számolt be róluk. A kapitány szerint három különböző alkalommal történt incidens: minden alkalommal orosz repülőgépek közelítették meg a USS Porter rombolóhajót.

Az első alkalommal két orosz Szu-24-es, a második alkalommal ismét egy Szu-24-es vadászbombázó, míg a harmadik alkalommal egy ezeknél nagyobb, Il-38-as gép közelítette meg az amerikai hajót. Az amerikaiak minden alkalommal kapcsolatba léptek az oroszokkal, de nem kaptak választ. Az Egyesült Államok valamennyi repülést „nem biztonságosnak és szakmaiatlannak” minősítette. Danny Hernandez felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az incidensek „aggasztóak, mert összeütközésekhez vagy téves következtetésekhez vezethetnek”.

A The New York Times eközben arról írt: Oroszország új robotrepülőgépeket telepített annak ellenére, hogy washingtoni tisztségviselők kifogásolták ezt, hangoztatva: a lépés megsérti a fegyverzetkorlátozási egyezményt. Amerikai tisztségviselők megállapították: az SSC-8-as típusú robotrepülőgépek már bevetésre készen állnak, titokban már telepítették őket.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »