Washington nem enged az oroszoknak

Washington nem enged az oroszoknak

Nem változott Washington politikája az Oroszországgal szemben hozott szankciók ügyében – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szenátus külügyi bizottságában tartott szerdai meghallgatásán.

Álláspontját a miniszter rövid nyilatkozatban fejtette ki, kitérve elsősorban a Helsinkiben tartott amerikai-orosz csúcstalálkozóra és az Észak-Koreával kapcsolatos amerikai kormánypolitikára. Közölte, a Helsinkiben tartott csúcstalálkozón az amerikai fél azt próbálta kifürkészni, hogy Moszkvának szándékában áll-e a kétoldalú viszony javítása.

– szögezte le, majd hangsúlyozta, hogy Donald Trump elnök „teljes mértékben tisztában van” azzal, hogy Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai választások folyamatába. Helsinkiben ő maga, személyesen is közölte az orosz partnerekkel, hogy komoly következményei lesznek a demokratikus folyamatainkba történő beavatkozásnak – tette hozzá.

A szenátoroknak válaszolva elmondta,

A külügyminiszter arról tájékoztatta a szenátorokat, hogy mind Szíria, mind Ukrajna ügyében az amerikai fél „az Egyesült Államok alapvető stratégiai érdekeit védelmezte”.

– szögezte le. Megerősítette, hogy az amerikai kormány nem ismeri el a Krím annektálását. A szíriai konfliktus rendezését illető esetleges Trump-Putyin megállapodásról – amelyről az amerikai sajtó többnyire orosz forrásokra hivatkozva hírt adott – nem kívánt nyilatkozni, mint fogalmazott: e részletek feltárása nem az ő dolga.

Észak-Koreáról szólva Pompeo leszögezte:

Ugyanakkor az egyik szenátor kérdésére elismerte: Észak-Korea változatlanul folytatja az atombombához szükséges hasadóanyagok előállítását, annak ellenére, hogy ígéretet tett az atomfegyver-mentesítésre. Arra a kérdésre azonban nem kívánt válaszolni, hogy tudomása szerint Phenjan folytatja-e a tengeralattjáróról indítható ballisztikusrakéta-kísérleteit.

A meghallgatáson a szenátorok leginkább azt sérelmezték, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást a kormányzat külpolitikai döntéseiről, és a legtöbb kérdés az amerikai-orosz viszonyt, konkrétan a Donald Trump és Vlagyimir Putyin négyszemközti találkozóján elhangzottakat firtatta.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »