Wall Street Journal: Washington aggódik az Oroszországgal és Kínával barátkozó magyar kormány miatt

Wall Street Journal: Washington aggódik az Oroszországgal és Kínával barátkozó magyar kormány miatt

Washington amiatt aggódik, hogy egy régi szövetségese, a NATO tagja, „lesodródik a pályáról” és egyre szorosabb viszonyt ápol Oroszországgal, illetve Kínával.

Orbán állítólag azt mondta, értékeli a biztonságot, amit Magyarország a NATO-tól kap, de egy magas rangú tisztségviselő a WSJ-nek arról számolt be: a magyar kormányfő határozottan ellenzi az Egyesült Államok nyomását, amelynek az lenne a célja, hogy megfékezzék Moszkva és Peking “befolyását” Európában.

Hírdetés

Az utóbbi hetekben az Egyesült Államok arra törekedett: a NATO-tagországok lépjenek fel az egyre erősebb kínai kiberkémkedés ellen, illetve hónapok óta szorgalmazza, hogy szövetségesei szorosabban támogassák az Oroszországgal konfliktusban lévő Ukrajnát.

Orbán Viktor azonban “ellenáll” mindkét kérésnek, és néhány más európai vezetőhöz hasonlóan – Magyarország internetes infrastruktúráját érintve – kínai beruházásokat hívott az országba. A lap azt is a kormány szemére vetette, hogy blokkolja a NATO-t, amely tárgyalásokat folytatna Ukrajnával (ezt egyébként a magyar nemzetiséget súlyosan hátrányosan érintő ukrán nyelvtörvény miatt teszi). Ami az Oroszországgal kapcsolatos kritikákat illeti, egy magyar vezető tisztségviselő úgy nyilatkozott, üzleti tevékenységet akarnak folytatni az országgal.

(Fotó: Szecsődi Balázs/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »